12h-ig leadott rendelésed akár másnapra nálad lehet. 14990Ft felett díjtalan kiszállítással. 

Telefon: +36 20 4756406 vagy VIBER

Blog

9 érdekesség a vízről

Major Dániel
2022.04.15 14:38
9 érdekesség a vízről

9 érdekesség a vízről

 

A víz lehet az élet megtalálásának kulcsa.

A víz az élet kulcsa.

 

Nem sok olyan tulajdonság létezik, amely minden földi életre igaz, de a víz iránti igény ezek egyike. Minden élőlényben benne van, akár az óceán fenekén, akár a legszárazabb sivatagban élnek. A víz tette lehetővé az életet a Földön. Emiatt az asztrobiológusok (azok a tudósok, akik más bolygókon keresnek életet) úgy gondolják, hogy az élet megtalálásához a legjobb megoldás a víz keresése.

 

A Föld szinte teljes vize az óceánokban található.

A Földön található víz 96,5 százaléka az óceánjainkban található, és bolygónk felszínének 71 százalékát borítja. És bármikor körülbelül 0,001 százalék lebeg felettünk a légkörben. Ha az összes víz egyszerre esőként hullana, az egész bolygón körülbelül 2,5cm eső esne.

 

A legtöbb édesvíz jégben van.

gleccserek a föld vízkészletével

 

A Föld vizének mindössze 3,5 százaléka friss – vagyis kevés sót tartalmaz. A Föld édesvizét tavainkban, folyóinkban és patakjainkban találhatja meg, de ne feledkezzünk meg a talajvízről és a gleccserekről sem. A Föld édesvizének több mint 68 százaléka jégbe és gleccserekbe van zárva. És további 30 százalék a talajvízben van.

 

A sós vízben lévő só mennyisége változó.

4 liter átlagos óceánvízben körülbelül 1 csésze só van. De ez változó. Az Atlanti-óceán például sósabb, mint a Csendes-óceán. Az óceánban található só nagy része ugyanaz, mint amit az ételeinkre teszünk: nátrium-klorid. A világ legsósabb vize az Antarktiszon található a Don Juan Pond nevű kis tóban.

 a föld legsósabb vize

Fotó: University of Georgia

 

Sokan élhetnek egy csepp vízben.

élet a vízben

 

Sok minden történhet egyetlen csepp óceánvízben. Valószínűleg több millió (igen, millió!) baktérium és vírus lesz benne. És lehet benne halikra, bébirák, plankton vagy akár apró férgek is.

 

A víz egy része üstökösökből származhatott.

üstökösöktől származhatnak vizeink?

 

A Földet alkotó sziklás anyag tartalmazott némi vizet. De ez valószínűleg nem magyarázza azt a sok vizet, amelyet ma látunk. Az üstökösök többnyire vízjég. Lehetséges, hogy az üstökösök rendszeresen szállítottak vizet a Földre. Sok üstökösre lenne szükség ahhoz, hogy megtöltsék az óceánt, de az üstökösök nagyban hozzájárulhattak volna az óceánok kialakulásához.

 

Testünk többnyire vízből áll.

az emberi test nagy része víz

Egy újszülött 78 százaléka víz. A felnőttek 55-60 százaléka víz. A víz szinte mindenben részt vesz a szervezetünkben. A vér nagy része szintén víz, amely tápanyagokat szállít minden sejtünkhöz. A hulladékok eltávolítására is használjuk. Segít szabályozni testhőmérsékletünket és lengéscsillapítóként működik agyunk és gerincvelőnk számára. Ebből is látstzik, hogy nagyon függünk a víztől.

 

A növényekben a víz dacol a gravitációval.

A víznek van egy érdekes tulajdonsága. Mondhatjuk úgy, hogy amolyan „ragadós”. Szeret ragaszkodni önmagához és más dolgokhoz. Ezért a víz kerek cseppeket képez. Nem minden folyadék teszi ezt. Ez a „ragadósság” segít a víznek a növények gyökereitől egészen a levelekig eljutni. A vízmolekulák egymáshoz és a cső falához tapadva haladnak fel a növényben a xilemnek nevezett vékony szívószálakon. Felfelé húzódnak, ahogy a víz elpárolog a levelekről a tetején.

 

Három különböző állapotban láthatjuk a vizet, és ez furcsa.

a hidratálás nagyon fontos

 

A vizet mindhárom állapotban tapasztaljuk: szilárd jég, folyékony víz és vízgőz. Ez valójában elég szokatlan. Bár minden anyag lehet szilárd, folyékony vagy gáz, sok közülük csak szélsőséges hőmérsékleten változtatja meg az állapotát. Valószínűleg nem nagyon látsz folyékony ezüstöt vagy szilárd oxigént, mert olvadáspontjuk és fagyáspontjuk olyan hőmérsékleten van, amely megölne minket.

 

Most már te is látod mennyire fontos a megfelelő hidratálás mellett a földünk ivóvíz készletének megóvása. nem véletlen, hogy az újrafelhasználható kulacsok egyre népszerűbbek. Neked már van? Ha még nincs akkor nézz szét webáruházunkban és válaszd ki a számodra leginkább megfelelőt. Legyen az üveg vagy rozsdamentes acél kulacs. Válogathatsz hőtartós és szimplafalú palackok között is. A kulacsok és termoszok mellett utazó bögréket, poharakat is találsz ha csak a reggeli kávédat szeretnéd magaddal vinni.

 

Nézz körül termékeink között és felejtsd el az egyszerhasználatos műanyag flakonokat!