12h-ig leadott rendelésed akár másnapra nálad lehet. 14990Ft felett díjtalan kiszállítással. 

Telefon: +36 20 4756406 vagy VIBER

Blog

ACÉL, ALUMÍNIUM VAGY ÜVEGPALACK?

2022.01.16 10:31
ACÉL, ALUMÍNIUM VAGY ÜVEGPALACK?

ACÉL, ALUMÍNIUM VAGY ÜVEGPALACK?

EGY RÖVID  ÚTMUTATÓ AMI NEKED IS HASZNOS LEHET.

 

Milyen előnyei vannak az egyszerhasználatos műanyag palackok helyett az acélpalack kiválasztásának? Mi lenne, ha alumíniumot vagy üveget vennél helyette? Akár dolgozol, akár sportolsz, akár túrázol, a kulacs ma már kötelező, vonzó és környezetbarát kiegészítő, amely lehetővé teszi, hogy kedvenc italodat mindig magaddal vidd.

Sőt, megőrzi az ízt és a megfelelő hőmérsékletet akár egész nap. 

 

Ma már mindannyian tudjuk: fontos a hidratáltság. Olaszország a palackozott víz egyik legnagyobb fogyasztója Európában, évi 188liter/fő. Magyarországon sem vagyunk sokkal lemaradva, 126liter/fő számmal.  Ez azonban azzal jár, hogy rengeteg műanyagot kell megsemmisíteni. Az újrafelhasználható vizes palack használata az emberek és a környezet számára is előnyös. A szakértők azt tanácsolják, hogy ne használd ugyanazt a műanyag palackot . Bár olcsóak, de ezek a tartályok csak egyszeri használatra készültek. 
A tartós használat megváltoztathatja a műanyag kémiai és fizikai tulajdonságait, és ami a legfontosabb, nem higiénikus. Az egyszer használatos palackokat nehéz tisztítani, és hajlamosak karcolódni; az algák és a baktériumok elszaporodhatnak a karcolásokban.
műanyag palack eldobható
A környezettudatosság növekszik, és az emberek egyre tudatosabbak viselkedési szokásaikra és a környezetre gyakorolt hatásukra, így a környezetbarát megoldások egyre elterjedtebbek. Egy újrafelhasználható kulacs kiváló ötlet, hogy egész nap vizet igyunk és csökkentsük a műanyag fogyasztást: csak el kell mosni, hogy újra használatra kész legyen. Rengeteg fajta van a piacon, különféle anyagokból készült palackokkal. A műanyagok leggyakoribb alternatívái az acél, az alumínium és az üveg. De ha fontos, hogy egész nap igyunk és hidratáltal legyünk, melyik tartály a legalkalmasabb víz tárolására? Íme egy rövid útmutató, amely segít a döntésben. 


Hogyan válasszak újrafelhasználható vizes palackot? 

Legyen szó acélból, alumíniumból vagy más anyagból készült palackról, a szakértők azt tanácsolják, hogy a tartály kiválasztásakor figyelembe kell venni néhány általános jellemzőt. 

 Íme néhány a legfontosabbak közül: 

 – A nyak átmérője : ha a nyak túl széles, fennáll a kifolyás veszélye; ha túl keskeny, akkor a palackot nehéz megtisztítani (és nem adhatsz hozzá jeget, hogy a víz hűvös maradjon). 
 – ellenállás : ez az anyagtól függ, az acélpalackok a legtartósabbak, míg a műanyag és az alumínium könnyen horpadnak. 
 – hőszigetelés : akár nyáron hideg vizet, akár télen forró vizet viszel magaddal teafőzéshez, fontos, hogy az üveged megőrizze az ital hőmérsékletét. Ebben az értelemben az acélpalack általában hatékonyabb, mint a műanyag. Persze az acélpalackokból is elérhető duplafalú hőtartós kivitel. Úgynevezett termopalack vagy termosz. És találsz szimplafalú megoldásokat is, amik korlátozottan tartják a hőt.
 – könnyű tisztíthatóság : mivel a palackot többször használjuk, alapos tisztítása elengedhetetlen a penészgombák és baktériumok elszaporodásának megakadályozása érdekében. Sok modell mosogatógépben is mosható, de előtte mindig fontos elolvasni az utasításokat. 
 – súly : ha mindig magadnál hordod, kézitáskában vagy hátizsákban, az iskolában vagy az irodában, ez a tényező szintén fontos. A súly nyilván függ az anyag típusától és a mérettől. 
 – dizájn : a vizes palack több, mint egy tartály; és esztétikai szerepe is van. 
Annyi szín, dekoráció és minta létezik, hogy a kulacsok manapság divatos kiegészítők. Az Izmee és a Bboom például egy sor egyedi kollekcióval rendelkezik, amelyek segítségével még ivás közben is kifejezheted stílusodat. 


 Felhasználási típusok 

Mint fentebb említettük, sok jellemző a tartályok anyagától függ. Mielőtt azonban vizespalackot vásárolsz, gondold át, hogyan fogod használni . A választásod eltérő lesz, ha edzés közben kívánod használni, vagy ha gyermeked számára vásárolod meg azért, hogy az iskolába is magával vigye. Vedd figyelembe a méretet , amely nyilvánvalóan a tervezett használatához is kapcsolódik. Ha hegyre túrázol, több vizet kell magaddal vinned, mint annak, aki irodában dolgozik, és könnyen meg tudja tölteni az üveget. A palackok sokféle méretben kaphatók, a kicsitől (250 vagy 500 milliliter) a nagyig (750 ml, 1 liter vagy még több). 
hidratálás útközben

 

 Egyes modellek horgokkal vagy vállpántokkal is rendelkeznek , ami megkönnyíti a szállításukat bizonyos helyzetekben. Hátizsákra is akaszthatók. Ezek a praktikus kiegészítők olyan divatrészletekké válhatnak, amelyek a környezetbarát életmód státuszszimbólumának számítanak. Most pedig gondoljunk a döntő választásra: az anyagra . 
Mi a legjobb alternatíva a műanyag helyett? Acél, alumínium vagy akár üvegpalack? 


 Alumínium palack 

Ennek az anyagnak a legnagyobb erőssége a könnyű súly és a jó minőség/ár arány. Nagyon ellenálló. Az alumínium palack behorpadhat, de még sokáig használható. Azonban oxidálódhat , ami azt jelenti, hogy belülről bevonni kell, hogy elkerülje az itallal való közvetlen érintkezést. 
alumínium újrafelhasználható kulacs

 

 Jelenleg a leggyakrabban használt bevonóanyag a kerámia , amely a kopással és sérülésekkel szemben ellenálló. Ezenkívül nem változtatja meg a benne lévő folyadék illatát és ízét. Fontos azonban ellenőrizni, hogy a palack belsejében egyenletesen van-e bevonva, mert a penészgombák és a baktériumok könnyebben elszaporodnak a sérült, kopott helyeken. Hosszú távon ezeknél a modelleknél is kellemetlenné válhat a víz íze, ezért is olyan fontos a tartály tisztítása 
 A palack vásárlásakor mérlegelni kell, hogyan kívánod használni, és mindig olvasd el az utasításokat: ezek a tárolóedények nem mindig alkalmasak minden italhoz  (pl. tej, gyümölcslevek, energiaitalok) vagy minden hőmérsékletre (egyes tartályok nem alkalmasak forró italokra). Végül van még egy utolsó szempont, amely nem kapcsolódik szorosan e modellek műszaki jellemzőihez, de személyes motivációdtól függően releváns lehet a vásárlás időpontjában. Az alumínium, bár újrahasznosítható, összetettebb gyártási folyamattal rendelkezik (és ezért nagyobb a környezetterhelése), mint az üveg vagy az acél. 


 Acél palack 

Először is, az acél egy vasötvözet, amely nem oxidálódik , ami azt jelenti , hogy nem korrodálhatják a vele érintkezésbe kerülő anyagok (beleértve a savas folyadékokat, például a gyümölcsleveket vagy az energiaitalokat). Ezenkívül inert anyag , amely nem lép reakcióba a palackban lévő folyadékokkal (ami azt jelenti, hogy nem változtatja meg azok minőségét, illatát vagy ízét). Ezenkívül, amíg meg van tisztítva, kevésbé van kitéve a rátapadt baktériumoknak vagy penészgombáknak. Ezek a tulajdonságok azt jelentik, hogy nincs szükség belső bevonatra vagy speciális lakkokra, amelyek idővel vagy ütközések következtében elkophatnak vagy megkarcolódhatnak. 
fémkulacs vagy termopalack

 

 Egy másik szempont az acél mellett, hogy ezek a palackok nem tartják meg a bennük lévő italok illatát vagy ízét. Ami a hőszigetelést illeti , az ilyen típusú tartályoknak általában kettős kamrájuk van. Ez a funkció felelős azért, hogy a palack képes fenntartani a benne lévő folyadék hőmérsékletét (akár 12 óráig, ha meleg, és akár 24 óráig, ha hideg). Ugyanakkor, még ha forrásban lévő vizet is adunk hozzá, a palack külső része nem melegszik fel, és nem égeti meg az ujjaid kezelés közben. Gyakorlatilag elpusztíthatatlan . Az acél nagyon ellenálló anyag, és a palack sokszor használható hosszú ideig anélkül, hogy bármilyen sérülést szenvedne. Az acélpalackok praktikusak és kevés karbantartást igényelnek , mivel általában mosogatógépben is moshatók (de előtte mindig olvasd el az utasításokat). 
Ráadásúl azt gondolnád, hogy ezek az acél palackok nehezek. Pedig ez téves elgondolás, egy szimplafalú palack súlya kb 116g vagyis nagyjából egy tábla milkacsokival egyenlő. A duoplafalú termopalackok súlya sem sokkal több. Végül az esztétika : ezek a modellek lehetnek színesek, díszítettek, divatosak, elegánsak – bármilyen stílusban találhatsz belőlük.

Üveg 

Az üvegpalackok nem a legelterjedtebbek, mert az üveg nehéz és törékeny, ezért hajlamosabb a törésre. Azonban ezek közül az anyagok közül ez a legsemlegesebb kémiailag. Nem lép kölcsönhatásba a benne lévő itallal, ezért nem változtatja meg azt. Nem áll fenn a szerves anyagokkal való szennyeződés veszélye sem. Ezek a tárolóedények boroszilikát üvegből készülnek, amely kiválóan ellenáll a magas hőmérsékletnek, így alkalmasak forró italok tárolására. Viszont ennek hátránya, hogy a hőt szinte azonnal le is adják, és már a betöltés pillanatában átforrósodik az üveg felülete kívülről. Ezért fokozottan óvatosan kell bánni vele mert égési sérülést okozhat megfogva, ha nincs rajta külső burkolat.
üveg vizespalack

 

 A törékenységük elkerülése érdekében sok gyártó szilikon borítással gyártja őket. Ez növeli a hőszigetelő képességüket és megkönnyíti a megfogásukat is. A szilikon mellett megtalálhatók a neoprén, bőr és szövet külső burkolatok is. A borító dekorációs lehetőséget is kínál. Az üveg könnyen újrahasznosítható, így az egyik leginkább környezetbarát választás. Az üvegpalack kiválasztása attól függ, hogyan tervezed használni: nyilvánvalóan nem a legjobb megoldás, ha futni indulsz, vagy ha a hátizsákot túrázásra készíted elő. 


 És hogy mindezt lezárjam… 

Ebben a cikkben a kereskedelemben kapható modelleket hasonlítottuk össze. Megpróbáltuk felsorolni azokat az általános jellemzőket , amelyeket érdemes szem előtt tartani a kulacs vásárlásakor. Mint láttuk, jelenleg az acélpalack az ideális palack. 
rozsdamentes acélpalack

 

 A választást azonban mindig az is vezérelje, hogy hogyan tervezed használni , mert a különböző felhasználási módok különböző igényekhez kapcsolódnak. Miután megvásároltad, ne felejtsd el, hogy fontos a tisztítása. Különböző méretű palackkefékkel ellátott tisztítókészleteket vásárolhatsz, amelyek segíthetik a folyamatot. Ami a többit illeti, engedd szabadjára a fantáziádat és személyes stílusodat. A vizes palack nem csak a sportolók kiváltsága, és rengeteg modell létezik nagyon tetszetős kialakítással. 

Végül ne feledd, hogy az újrafelhasználható vizes palack választása, az egyszer használatos műanyag palackkal szemben, előnyös a környezet számára. Nézz körbe a termékeink között! 

forrás:izmee.com