12h-ig leadott rendelésed akár másnapra nálad lehet. 14990Ft felett díjtalan kiszállítással. 

Telefon: +36 20 4756406 vagy VIBER

Blog

Ezért NE használj alumínium kulacsot!

Major Dániel
2023.05.16 18:40
Ezért NE használj alumínium kulacsot!

Miért NE használj alumínium vizes palackokat?

 

Ha valóban az életmódváltás és a környezetvédelem híve vagy, akkor talán már te is hallottál arról, hogy miért ne használj alumínium vizes palackot. De ha esetleg még nem, akkor most figyelj, mert fontos információkat osztok meg veled!

Az alumínium vizes palackokkal kapcsolatban egyre több aggály merül fel. Azok a régi idők, amikor ezek a palackok divatosak voltak és mindenki örült, hogy megvásárolhatja őket, már elmúltak. Most már az emberek kezdenek rájönni, hogy ezek a palackok nagy környezeti és egészségügyi problémákat okozhatnak.

 

Mi az alumínium?

 

Az alumínium egy ezüstösfehér fém, amely a periódusos rendszer 13. csoportjába tartozik, és a jelölése Al. Az egyik leggyakoribb fém a Föld kérgében, és számos különböző területen használják, például csomagolóanyagokban, épületburkolatokban, járműalkatrészekben, elektronikai berendezésekben, és még sok más ipari és háztartási alkalmazásban. Az alumínium kiváló hő- és elektromos vezető, valamint könnyű, tartós és ellenáll a rozsdának. Emiatt az alumíniumot gyakran használják vizespalackok és egyéb ivóedények gyártásához is.

 Alúmíniumból készült vizespalack

Milyen ismert káros hatásai lehetnek az alumíniumnak az emberi szervezetre?

 

Az alumíniumnak káros hatásai lehetnek az emberi szervezetre, ha túlzott mennyiségben kerül a testbe. Az alumínium számos formában megtalálható az élelmiszerekben, az ivóvízben, a kozmetikumokban, valamint az ipari termékekben.

Egyes kutatások szerint az alumínium felhalmozódhat a testben, és hosszú távon problémákat okozhat. A leggyakoribb alumíniummal kapcsolatos egészségügyi problémák közé tartoznak a következők:

 

  1. Az Alzheimer-kór kockázatának növekedése: Néhány kutatás összefüggést mutatott az alumínium és az Alzheimer-kór között, bár az összefüggés természete továbbra is bizonytalan.
  2. Csonttörések kockázatának növekedése: Több tanulmány is kimutatta, hogy magas alumínium bevitel hosszú távon csökkentheti a csontok ásványianyag-sűrűségét, ami növelheti a csonttörések kockázatát.
  3. Légzőszervi betegségek: Az alumínium porszemcséi belélegezve káros hatással lehetnek a légzőrendszerre és a tüdőre, ami asztmához és tüdőgyulladáshoz hasonló tüneteket okozhat.

 

Hogyan használják fel az alumíniumot a kulacsok gyártásában?

 

Az alumíniumot gyakran használják kulacsok gyártására. Az alumínium kulacsok könnyűek, tartósak és újrahasznosíthatók, ezért környezetbarát alternatívát jelentenek az egyszer használatos műanyag kulacsokkal szemben.

Az alumínium kulacsokat általában alumíniumlemezekből készítik, amelyeket először megmunkálnak, majd hengerelnek, hogy megfelelő alakot kapjanak. Ezután a kulacsokat általában festik vagy borítják (szilikonnal), hogy megvédjék őket a korróziótól és hogy esztétikusabbak legyenek.

Az alumínium kulacsok különböző méretben és formában kaphatók, és különböző stílusok és színek közül lehet választani. Néhány gyártó akár személyre szabott alumínium kulacsokat is készít, amelyeket egyedi logókkal, üzenetekkel vagy grafikákkal lehet ellátni.

 Alúmínium vizes palack sivatagi naplementében

Miért használnak az alumínium kulacsok belsejében plusz bevonatot?

 

Az alumínium kulacsok belső bevonata általában azért szükséges, hogy megakadályozza az ital és az alumínium közötti reakciót. Az alumínium ugyanis reakcióba léphet a savas vagy lúgos anyagokkal, például a gyümölcslevekkel vagy az üdítőkkel, ami nemcsak befolyásolhatja az ital ízét, hanem káros anyagokat is kioldhat az italba.

Például ha citromlevet vagy szénsavas italokat teszünk bele, az alumínium reakcióba léphet a savas vagy lúgos anyagokkal, és a reakció során az alumínium ionjai feloldódnak a folyadékban. Ez pedig azt jelenti, hogy az alumínium vizes palackok tartalmába kerülhet az alumínium, ami káros lehet az egészségre.

 Ezért az alumínium kulacsok belső bevonata általában egy vékony, élelmiszeripari minőségű műanyag réteg, amely megakadályozza az alumínium és az ital közötti közvetlen érintkezést.

 

Milyen anyagú bevonatot használnak a leggyakrabban?

 

A zománc, a gyanta és a műanyag csak néhány a bélés készítéséhez használt általános anyagok közül. Az alumínium kulacsok belsejében általában műanyag vagy epoxi bevonatot használnak, hogy megvédjék a folyadékot az alumíniummal való érintkezéstől. Ezek a bevonatok nem csak a folyadék ízének megőrzésében segítenek, hanem megakadályozzák az alumínium és a folyadék közötti kémiai reakciókat is, amelyek befolyásolhatják a folyadék minőségét, és idővel károsíthatják az alumínium kulacsot is.

Azonban fontos megjegyezni, hogy az epoxi bevonatoknak lehetnek egészségügyi kockázataik is, ha a bevonat elkopik vagy sérül, és az így szabaduló anyagok bekerülnek a folyadékba. Ezért fontos, hogy az alumínium kulacsokat alaposan tisztítsuk és rendszeresen ellenőrizzük a bevonat állapotát.

Alumínium palackok várakoznak a gyártásra 

Az epoxinak milyen egészségre káros hatása ismert?

 

Az epoxi egy kétkomponensű ragasztó, amelyet sokféle ipari és otthoni alkalmazásban használnak. Az epoxi egészségre gyakorolt ​​hatásai függenek a típusától, a kitettség módjától és az expozíciós időtől.

  1. Bőrirritáció: Az epoxi érzékenységet és irritációt okozhat a bőrön.
  2. Allergiás reakciók: Néhány ember allergiás lehet az epoxira.
  3. Tüdőproblémák: Az epoxi gőzei belélegezve irritálhatják a légutakat és tüdőproblémákat okozhatnak.
  4. Szemirritáció: Az epoxi gőzei szemirritációt okozhatnak, ami könnyezést, viszketést és vörösséget okozhat.

 

Összegezve: Az alumínium kulacsok a könnyűségük és tartósságuk miatt népszerűek, azonban a belső bevonat hiánya vagy nem megfelelő bevonat használata az alumínium felületén egészségügyi kockázatokkal járhat. Az ilyen kulacsok használatakor az alumínium a vízzel vagy más italokkal érintkezve oldódhat, és az emberi szervezetbe kerülhet. Ennek következtében néhány tanulmány kapcsolatot talált az alumínium expozíció és bizonyos egészségügyi problémák, például a neurodegeneratív betegségek között.

 alumínium kulacsok kezekben

Ha ezek után aggodalmad van az alumíniumból készült kulacsokkal szemben, (amit teljesen megértek) akkor a rozsdamentes acél kulacsok jó alternatívát jelenthetnek.

 A rozsdamentes acél egy ötvözet, amely tartós és könnyen tisztítható, és nem reagál sem savas, sem lúgos anyagokkal. Emellett nem szivárog ki semmilyen káros anyag, így a víz vagy más italok, tiszták és frissek maradnak. Az acél kulacsok környezetbarátak is, mivel újrahasznosíthatóak, és hosszú élettartamuk miatt kevesebb hulladékot termelnek.

 Azonban fontos megjegyezni, hogy a rozsdamentes acél is lehet összetevői miatt allergén, vagyis néhány embernek érzékenységi reakciókat okozhat. Ha ilyen problémáid vannak, akkor ajánlott más alternatívákat, például üveg vagy tritán műanyag kulacsokat választani.

Az Elbon webáruházban nem talász alumíniumból készült palackokat, viszont rengeteg rozsdamentes, üveg vagy tritán műanyagból készült kulacs és termosz közül tudsz választani. És biztos lehetsz benne, hogy biztonságos ivópalackot választottál magadnak. 

Források:

https://www.informed.hu/betegsegek/poison/az-aluminium-karos-mellekhatasaira-figyelmeztettek-ausztriaban-191642.html

https://hu.wikipedia.org/wiki/Alum%C3%ADnium#Jellemz%C5%91i

https://hu.wikipedia.org/wiki/Epoxigyanta