Ingyenes kiszállítás 10.000ft rendelés felett.

Forró drót: +36 20/475 6406

Blog

A cékla egészségügyi előnyei (és kockázatai), amelyekről jó, ha tudsz.

Major Dániel
2021.08.15 13:45
A cékla egészségügyi előnyei (és kockázatai), amelyekről jó, ha tudsz.

A cékla tele van egészséges tápanyagokkal, például alapvető vitaminokkal, kalciummal, vassal, káliummal, folsavval (B9 -vitamin), mangánnal, C vitaminnal és fehérjével. De meglepő mellékhatásaik is lehetnek a mértéktelen fogyasztásnak.

Számos céklatípus létezik, amelyek közül sok a színük szerint különbözik - sárga, fehér, rózsaszín vagy sötétlila.

A cékla főleg vízből (87%), szénhidrátból (8%) és rostból (2-3%) áll.

Egy csésze (136 gramm) főtt cékla kevesebb, mint 60 kalóriát tartalmaz, míg 3/4 csésze (100 gramm) nyers cékla a következő tápanyagokkal büszkélkedhet:

  • Kalória: 43
  • Víz: 88%
  • Fehérje: 1,6 gramm
  • Szénhidrát: 9,6 gramm
  • Cukor: 6,8 gramm
  • Rost: 2,8 gramm
  • Zsír: 0,2 gramm

A cékla a rák ellenszere?

Sajnos nem. De a céklának számos rákellenes egészségügyi előnye van. A cékla magas antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatóanyagot tartalmaz, amelyek a vizsgálatok szerint, csökkenthetik egyes rákos megbetegedések kockázatát. Feltűnő vörös színét a betacianinból nyerik, egy növényi pigment, mely segíthet megvédeni a sejteket, a káros rákkeltő anyagoktól. Ezenkívül a céklában található magas szintű egyedi rost, hozzájárul a vastagbélrák kialakulásának csökkentéséhez. Negyed csésze répa hozzáadása a napi étrendhez mérsékli a veserák kockázatát.

A cékla csökkenti a szívbetegségek kockázatát

A cékla jó folsav- és betainforrás. Ezek a tápanyagok együttesen segítik a homocisztein vérszintjének csökkentését, ami növelheti a szív és érrendszeri betegségek kockázatát azáltal, hogy artériákat károsító gyulladást okoz.

 

A cékla javítja a szem egészségét

A cékla zöldje jó luteinforrás, antioxidáns, amely segít megvédeni a szemet a korral járó makula degenerációtól és a szürkehályogtól. Sokféle fitokemikáliát is tartalmaznak, amelyek javíthatják a szemek és az idegszövetek egészségét. A fitokemikáliák, a növényekben természetes úton megtalálható bioaktív vegyületek, adják a színt, az ízt és illatot. A növények minden fogyasztható részében megtalálhatók és a héjban találhatók a legnagyobb mennyiségben.

A cékla növeli az állóképességet és fokozza az edzéskapacitást

Számos tanulmány foglalkozott már  a céklalé és az állóképesség kapcsolatával. Nyugodtan kijelenthetjük tehát, hogy a céklalé fogyasztása javítja a szív- és érrendszeri állóképességet, és növeli az általános hatékonyságot. A céklában található szervetlen nitrátok javíthatják a fizikai teljesítményt, különösen nagy intenzitású állóképességi edzés során.

Azt is feltételezték, hogy csökkentheti a vérben fellépő hipoxia, vagyis a nem megfelelő oxigénbevitel hatásait, ami negatívan befolyásolhatja a sportteljesítményt. Úgy gondolják, hogy a teljesítménynövekedés a gyökérben található nitrátokból származik.  Ez nem az egyetlen energianövelő egészségügyi előnye a céklának. A répa-almalé keverék fogyasztása jótékony hatással van bizonyos tevékenységekre, (például gyaloglás) ez különösen fontos lehet az idősebb szervezet számára.

A cékla csökkenti a demencia kockázatát

A cékla salétromsavat termel, amely elősegíti a véráramlást az egész testben, beleértve az agyat is. Az idősebb felnőtteken végzett MRI-k azt mutatták, hogy a céklalevet tartalmazó magas nitrát tartalmú étrend elfogyasztása után, az alanyoknak nagyobb volt a véráramuk a homloklebenyük fehér anyagában.

A cékla leküzdi a székrekedést

A rost segít az emésztőrendszer zavartalan működésében, és a cékla számos egészségügyi előnye közül az egyik az, hogy tele van vele. És mint tudjuk, a rostban gazdag étrend meggátolja a székrekedés kialakulását.

 

 

A céklának tehát számos egészségügyi előnye van. de meg kell említeni, hogy ennek ellenére vannak kockázatai is. 

 

A cékla hozzájárul a vesekövek kialakulásához

Kezdetnek érdemes óvatosan enni a cékla zöldjét, ha hajlamos vagy a vesekőre. Sok oxalátot tartalmaznak, amelyek kis kristályokat képezhetnek és hozzájárulhatnak a vesekövek kialakulásához. 

A cékla köszvényt okozhat

A cékla magas oxalát tartalmú, ami hozzájárulhat a köszvényhez, az ízületi gyulladás egyik típusához, amely akkor alakul ki, ha túl sok húgysav halmozódik fel a szervezetben. Ilyenkor a húgysav kristályai – fájdalmas gyulladást okozva – lerakódnak az ízületekben. A magas húgysavszint a nőket súlyosabban érinti, de a gyógyszeres kezelés mellett, a megfelelő étrenddel is befolyásolható pozitív irányba.

 

És végül még egy tény, ami nem kockázat, de ijesztő lehet.

A cékla elszínezi a székletet

Bár a magas rosttartalom segít a rendszeres székletben, ne ijedj meg, ha a vizelet vagy a széklet rózsaszín vagy piros lesz. Ez nem vér, és valójában ártalmatlan. 

A cékla egy vitaminbomba, könnyen elkészíthető, nyersen, főzve vagy sütve is fogyaszthatók.

Édes és különösen finom salátákba keverve, de italnak is kiváló.

 

Az alábbi recepteket Tüske Eszter Táplálkozási és Életmód Tanácsadó bocsájtotta rendelkezésünkre.

 

Eszter amellett, hogy táplálkozási tanácsadó, vegyészmérnök, rendszeresen sportol, hobbifutó, és csoportos fitness instruktor, elkötelezett céklarajongó is. Számára a cékla nem csak egy savanyítani való zöldség, hanem egy kulcs a megváltozott gondolkodás -és életmód felé.

 

Céklás-sütőtökös Brownie szilvával

Hozzávalók:

  • 300 g nyers cékla
  • 200 g nyers sütőtök
  • 2 fagyasztott (v. nyers) érett banán
  • 50 g tökmagliszt
  • 50 g lenmagliszt
  • 2 dl csicseriborsó lé/2 tojás
  • folyékony édesítő
  • sütőpor
  • 50 g 22 %-os holland kakaópor
  • szilva

A céklákat alufóliába csavarjuk (érdemes kisebbeket választani). A sütőtököt felvágjuk, és a becsomagolt céklákkal együtt 45-60 perc alatt 200 fokon megsütjük. Hagyjuk őket kihűlni, majd meghámozzuk. A felolvadt banánnal együtt késes aprítóban pépesítjük a zöldségeket. A csicseriborsó levét/tojások fehérjét habbá verjük. Egy spatula segítségével összekeverjük a zöldséges gyümölcspürét a többi hozzávalóval, majd óvatosan beleforgatjuk a habot. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a masszát, a tetejét szilvával díszítjük. 180 fokon légkeveréses sütőben 45-55 perc alatt készre sütjük, közben tűpróbával ellenőrizzük. Vigyázzunk, hogy ne száradjon ki. Másnap fogyasztjuk.

Ha csicseriborsó lével készítjük kompromisszum-mentes vegán süteményt kapunk, de tojással készítve is szaftos, isteni finom, alakbarát desszert.

 

Kedvenc piros smoothiem

Hozzávalók (4 adag):

  • 1 közepes cékla
  • 1 közepes répa
  • 1 db savanykás alma
  • 50-70 g fagyasztott meggy
  • 2-3 dl víz

Ropotgép segítségével leturmixoljuk a hozzávalókat. Az elkészült vitaminbombát hűtve szervírozzuk.

Próbáld ki Eszter receptjeit, és ha még többet szeretnél tudni a cékláról, vagy úgy érzed elérkezett az idő, hogy változtass életmódodon, akkor keresd fel őt személyre szabott étrendek és edzéstervekért.

https://ceklaeletmod.webnode.hu/kapcsolat/