12h-ig leadott rendelésed akár másnapra nálad lehet. 14990Ft felett díjtalan kiszállítással. 

Telefon: +36 20 4756406 vagy VIBER

Blog

A kulacs mumusa

Major Dániel
2022.02.08 22:40
A kulacs mumusa

 A kulacs mumusa!

A fekete penész

A kulacsok és termoszok egyre népszerűbbek. A fenntartható, környezetbarát életmód, és a gyártók fejlesztéseinek köszönhetően, ma már nem csak túrázáshoz vásárolhatunk csúnya, funkcionális kulacsokat, hanem a hétköznapi életben is remekül helytálnak. 
A napi ingázáshoz, munkahelyre, edzés közben mindig magunknál hordhatjuk őket. Divatosak, szépek, igazi kiegészítői lehetnek ruhatárunknak. És nem csak nekünk felnőtteknek, hanem a gyerekek számára kialakított kulacsok és termoszok is elérhetők. Kisebb méretben, játékosabb grafikával, ezernyi fajtában. 

Talán a gyerekek számára elsőre jobb megoldás a műanyag kulacs. 

 

 

gyerekek műanyag kulaccsal

 

Mert kevésbé tudnak vigyázni rá. Elejtik, dobálják, elhagyják. Pláne egy többgyermekes családban ez komoly tételeket jelenthet, egy rozsdamentes acél kulacs vagy termosz vásárlása esetén. Míg a műanyagból készült társaik sokkal kedvezőbb árban elérhetők. 
Vannak a piacon olcsóbb, silány minőségű, káros műanyagból, vagy kevert műanyagból készült vizespalackok. Érdemes vásárlás előtt alaposan utána nézni.  A jobb minőségű műanyag kulacsok, Eastman Tritan alapanyagból készülnek, aminek a tudomány mai álláspontja szerint nincsen káros hatása a szervezetre. 
A webáruházunkban megtalálható Ars Una és Carl Oscar WisdomFlask kulacsok egytől egyik az EastmanTritan™ alapanyagot használják, így biztonsággal ajánljuk bárkinek. 

Később, ha már a gyerekek nagyobbak, lecserélhetjük a műanyagot acélra, vagy akár üvegkulacsra is. 

Fontos megjegyezni, hogy az üveg kulacsból olyat válasszunk amelyik boroszilikát alapanyagból készült. A boroszilikát üveg rendkívül jól tűri a hőingadozást. Sütőtálakban és kancsókban nagyon népszerűek a konyhában. És egyre inkább elterjednek a vizespalackok és kulacsok között is. Ettől függetlenül nem törhetetlen, csak nehezebben törik, mint egy átlagos üveg.  
tritán vizespalack ami nem szivárog

Alapanyagtól függetlenül nagyon fontos, hogy a kulacsokat rendszeresen és alaposan tisztítsuk.

A baktériumok és penészgombák ugyanis rettentő jól érzik magukat a nedves és sötét környezetben. Egy résben tökéletesen meg tudnak bújni és elszaporodni. Az egyszerűbb kupakkal ellátott kulacsok esetében nehezebb a dolguk. De a kinyitható vagy szívószálat is tartalmazó kupakokkal ellátott vizespalackok és termoszok már bőséggel kínálnak búvóhelyet. 
Jellemzően a mozgó alkatrészek alatt, a szívószál belső felén, vagy a kupak és a szilikon tömítés találkozásánál fordulnak elő. 

Az egy ujjal nyitható, úgynevezett sport kupakokat a gyerekek nagyon szeretik. Könnyen és gyorsan ki tudják nyitni és a szívószálnak köszönhetően nem kell megdönteni az iváshoz. Viszont épp ez a kialakítás az, amit sokkal gondosabban kell tisztítani. A kihajtható részeket nehéz eltávolítani, éppen emiatt a szülők úgy gondolhatják, hogy ez a rész a kupakhoz van rögzítve. Pedig nem! Egy kis erőkifejtéssel, ügyességgel leszedhetők és alatta könnyen kitisztítható. 

 

gyerekkulacs, gyerektermosz

 

Mit kell tudni a penészről? 

A penész egy gomba, amely apró, mikroszkopikus spórákból nő. A penészgomba spórák körülöttünk vannak, és viszonylag ártalmatlanok abban a kis mennyiségben, amellyel napi szinten élünk. A penész azonban problémássá válik, amikor már elterjed.
A három dolog, amire a penésznek szüksége van, a nedvesség, a táplálék és a meleg. E három elemet tartalmazó környezetben a penészgombák gyorsan szaporodnak.
Amikor az otthonokban megjelenik a penész, a család egészségére a legnagyobb veszélyt a spórák belélegzése jelenti. Minél nagyobb a penészfolt, annál több spóra vállhat le és kerülhet a levegőbe, amit az otthon lakói belélegeznek.
A penészgomba belélegzéséhez társítható tünetek: köhögés, zihálás, asztma, orrfolyás vagy más légúti megbetegedések.
A kialakuló penészesedés veszélyei eltérőek lehetnek. Ha egy kulacsban penész keletkezik, az elsődleges veszély nem a belégzés okozza, hanem a lenyelés. 

Mi van, ha a gyerekem penészgombát ivott? 

Nem kell kétségbe esni, nem minden penészgomba mérgező és nem minden gyerek reagál a penészre. 
Meg kell azonban próbálni ébernek lenni a kulacsok tisztításával kapcsolatban, mert egyes penész fajták valóban mérgezők, és káros hatással lehetnek a szervezetre.
Néhány tünet, amelyet a gyermekek a penész lenyelése után tapasztalhatunk:
 • Hasi görcsök
 • Hányás
 • Hasmenés
 • Kiszáradás
 • Hányinger


Ha egy gyermek allergiás a penészgombára, akutabb tüneteket is tapasztalhat olyanokat, amiket az ételallergia is okoz:
 • Kiütések
 • Légzési nehézségek
 • Az arc, az ajkak vagy a nyelv duzzanata.
 • Bizsergető érzés
 • Tüsszentés
 • Orrfolyás
 • Orrdugulás
 • Köh9ögés
 • Zihálás
 • Influenzaszerű tünetek.


Hogyan lehet teljesen eltűntetni a penészt?

A penészgombát elpusztító anyagok közé tartozik a fehérítő, az ecet, és a teafaolaj. Ha ezeket az anyagokat használod, ügyelj rá, hogy jól hígítsd fel őket és használatuk után alaposan öblítsd ki a palackot, eltűntetve az utolsó vegyszermaradványokat is.
A magas hő a penészgombát is elpusztítja, ami azt jelenti, hogy gőzsterilizálók vagy forrásban lévő víz használható a penészspórák elpusztítására.
 

A penészgombát nem lehet teljesen eltávolítani az életedből, mivel a spórák mindig jelen vannak a levegőben.

 
sportkupak

Hogyan csökkenthetjük a penészgombák kialakulásának lehetőségét?

 
1. Használat után alaposan öblítsd el a kulacsodat
Még ha nem is tervezed azonnal kimosni a vizespalackot, érdemes kiöblíteni. Így kevesebb ételmaradék marad a palackban, és a penészgombáknak is kevesebb tápanyag jut a növekedéshez. 
 
 
2. Teljesen szereld szét a kulacsot
Csak ha minden alkatrész szétszereltél, akkor állsz készen teljesen a tisztításra. Az étel, a tej és a gyümölcslé részecskék a legszűkebb résekbe, helyekre is beékelődnek, és itt keletkeznek a leggyakrabban a penészgombák. Az alapos tisztításhoz minden alkatrésznek hozzáférhetőnek kell lennie.   
A szívószálakat, a fedél belsejében található gumidugókat és vagy más mechanizmusokat ki kell szerelni. Épp úgy, ahogy a kupakból a szikion tömítést.
3. Áztasd forróvízben
Győződj meg arról, hogy a víz elég mély, hogy telesen ellepje a tartozékokat. Áztasd őket 15 percig forró, szappanos vízben. Ez felpuhítja a rászáradt vagy makacs szennyeződéseket, így könnyen eltávolítható.
4. Tisztítsd meg a palackot
Kerüld a szivacs használatát, mivel kimutathatóan baktériumok tanyázhatnak benne. Használj inkább palackkefét. A szívószál tisztításához pedig vékony szívószálkefét. Alaposan nézd meg a dugókat és tömítéseket és bizonyosodj meg róla, hogy nincsenek ételmaradékok benne.
 
Tipp: használhatsz tűt, fogpiszkálót vagy akár fogkefét is. 
5. Alaposan szárítsd meg az alkatrészeket
Soha ne szereld össze az alkatrészeket még nedves állapotban. A nedvesség a penészgomba növekedésének egyik alapvető összetevője, és ha újra összeszereled a csészéket, mielőtt azok megszáradnának, a nedvesség megakadhat kis helyeken, és elősegítheti a penészesedést. 
Soha ne szárítsd törölközőn, mert a szövetek baktériumokat hordozhatnak.
 
 
6. Dobd ki a foltos alkatrészeket
Ha van egy különösen penészes kulacs, amely az alapos mosás után is foltos marad, jobb félni, mint megijedni alapon – dobd ki a szemetesbe. Bár előfordulhat, hogy még mindig nincsenek élő penészspórák, nem lehet biztosan megmondani. 
tritán vizespalack, bpa mentes