12h-ig leadott rendelésed akár másnapra nálad lehet. 14990Ft felett díjtalan kiszállítással. 

Telefon: +36 20 4756406 vagy VIBER

Blog

Hogyan készülnek a szigetelt acél vizespalackok?

2022.01.31 13:41
Hogyan készülnek a szigetelt acél vizespalackok?

Hogyan készülnek a szigetelt acél vizespalackok?


Annak ellenére, hogy a rozsdamentes acél vizespalack használata óriási különbséget jelenthet a mindennapi életében, valamint az egyéni környezetre gyakorolt általános hatásaiban, a szigetelt acél palackok nem egy új technológiát képviselnek.


Az elmúlt években két fő ok miatt nőtt az igény a szigetelt vizes palackokra:


1) A humán tudományok környezeti hatása jelentősen megnőtt, és az emberek ma más sokkal tudatosabban foglalkoznak a bolygónkra gyakorolt hatásunkkkal. Ha több tucat műanyag kulacs, szívószál vagy más eldobható edény helyett naponta rozsdamentes acél vizes palackot használunk, az jelentősen csökkenti a környezetszennyezést és a műanyag felhalmozódását. Sajnos a Műanyag újrahasznosítása nem oldaj meg a problémát. Kevesen tudják de a műanyag hulladék újtrahasznosításához, újjabb műanyagokra van szükségünk. És az újrahasznosítással nem csökken a mennyiség, csak épp átalakul.


2) A szigetelt rozsdamentes acél vizespalackok manapság sokkal praktikusabbak. A múltban a szigetelt vizes palackokat csak túrázáshoz és kempingezéshez használták, és általában terjedelmesek és nehezek voltak; nem olyasmi, amit szívesen letennél az íróasztalodra a munkahelyeden! Most, hogy a gyártók felismerték a palackokban rejlő lehetőségeket, és egyre több olyan palackot lehet kapni ami már sokkal szebb mint elődeik, a vásárlóknak is megjött a kedvük a felhasználási kör bővítésére. És ma már nem kifejezetten kempinegzéshez vagy túrázáshoz választjuk. Sokkal inkább egyéniségünk önkifejezésére, stílusunk bemutatására vagy épp egy divatos kiegészítőnek.

 

Rozsdamentes acél palackok

Csak képzeld el, hogy reggel megtöltöd az acél vizespalackodat a kedvenc forró kávéddal, és órákkal később is ugyanolyan forró marad. Az életmentő kávéd, amit a termo palackodba töltöttél, egész végig míg beérsz a munkahelyedre és még utána is készen áll a fogyasztásra anélkül, hogy újra kellene melegítened. Ugyanezt a palackot utána enyhén kiöblíthetde amikor hazaérsz, és újratöltheted jéghideg vízzel mielőtt elindulnál az edzőterembe. És a víz jéghideg marad, egész az edzés végéig! Ez a praktikusság a mindennapi rutinokban és a hétvégi tevékenységekben az oka annak, hogy a közelmúltban ezek a palackok olyan népszerűek lettek, valamint a gyártók folyamatos erőfeszítései, hogy szemet gyönyörködtető és ergonomikusan tetszetős palackokat állítsanak elő, amelyeket mindenki használhat. Ez az igazi Luxus.


Hogyan kezdődött az egész?


Maga a hordozható palack ötlete először az Egyesült Államokban jelent meg az 1800-as években, és teljes egészében üvegből készült. Elképzelhető, hogy nem ez volt a legpraktikusabb a palackok közül, de maga a koncepció bevállt, és hamarosan számtalan palack variáció vált népszerűvé. Az első cumisüveg a legjelentősebbek közé tartozott, de talán egyik sem volt figyelemreméltóbb, mint a Coca-Cola, amely 1915-ben bemutatta az első üdítős üveget. Ahogy elkezdték tömegesen gyártani a palackokat, kialakult a hordozható palack valódi imázsa, és amelyek elkerülhetetlenül több funkció, jobb anyagok és praktikusabb termékek fejlesztéséhez vezettek.

 

Az első coca cola palackok

forrás: coca-cola.co.uk


A szigetelt palack első tényleges koncepcióját 1896-ban dolgozták ki, az első tényleges kiskereskedelmi terméket pedig 1915-ben az American Thermos Bottle Company kínálta. Abban az időben a palack koncepciója teljesen új volt, de gyorsan népszerűvé vált, és az 1950-es és 60-as években a „termosz” már háztartási cikk volt. 1950 és 1970 között több mint 120 millió gyerek uzsonnásdobozt és a hozzá tartozó vákuumzáras palackot adtak el a nagyközönségnek, és a Thermos mainstream termékké vált.

 

 

az első thermos

forrás:cdn.shopify.com

Néhány híres felhasználó között volt Zeppelin gróf, aki hőlégballonon vitte magával, Robert E. Peary hadnagy, aki elvitte termoszát a sarkvidékre, Roosevelt ezredes, aki egy afrikai expedíción használta, és Taft elnök, aki rendszeres termosz használó volt. Ez a népszerűség és a folyamatos használat elősegítette az innováció lángját ezeknek a palackoknak a felépítésében, minőségében és a hatékonyságában egyaránt.


A szigetelt palack gyártásának folyamata


Ennek a színes, stílusos palacknak, amelyet a munkatársaid asztalánál ülve vagy a kerékpáros hátizsákján lógva látsz, valóban csodálatos technológia működik a rétegei alatt. Amit egyetlen acél palacknak gondolunk, az valójában egy tartály a tartályban, ahol vagy hab, vagy vákuum van a külső tartály belső fala és a belső tartály külső fala között. Általában a habcsomagolású tartályok hidegen tartják a hideg folyadékokat, a vákuumcsomagolású tartályok pedig melegen tartják a forró folyadékokat, de a piacon jelenleg kapható vákuumzáras tartályok általában hosszabb ideig képesek a folyadékokat melegen és hidegen is tartani.

 

szigetelt termosz palack

forrás:www.carl-oscar.se

 

Míg az egész világon számos különféle szigetelt pohár és palack márka létezik, a rozsdamentes acél palackok gyártási folyamata viszonylag univerzális folyamat.


Ahhoz, hogy a fémet csésze formává formázzuk, az acélt ütögetni és préselni kell. A külső hély kialakítása után egy üvegből vagy acélból készült belső bélés kerül a palackba. Ahhoz, hogy a palack képes legyen szigetelni a folyadékokat, kell, hogy legyen szigetelés! A rozsdamentes vizes palackok gyártásához sokféle szigetelést alkalmaznak, de a két leggyakoribb módszer a habszigetelés és a légmentes vákuumszigetelés. Habszigeteléssel folyékony habot permeteznek a csésze belső és külső rétegei közé, hogy gátat képezzenek a palack belső bélése és külső héja között.

Az eredeti szabadalom a termoszhoz

 

rozsdamentes acél palack konstrukció

forrás:cdn.shopify.com


Általában a habszigetelést a folyadékok melegen, nem pedig hidegen tartására használták. Az eredeti termoszt valójában forró italokhoz vagy levesekhez tervezték. A vákuumzáras palackok más módon működnek. Míg a habszigetelés gátat képez a külső és a belső hőmérséklet között, addig a vákuumtömítés alapvetően eltávolította a hőátadó közeget. Ahhoz, hogy a hő be- vagy ki tudjon mozogni egy tartályba, valamilyen anyagon keresztül kell átjutnia. Legyen szó levegő- vagy habszivacs szigetelésről, függetlenül attól, hogy a hő milyen kiutat talál. A vákuumzáras palack lényege, hogy eltávolítja az összes levegőt a korlátok között, és légmentesen lezárja, ami azt jelenti, hogy a belső és a külső fal között nincs közeg a hő átadására;


Miután a palack legfontosabb elemeit összeállítottuk, a palackot lezárjuk és lefestjük. A gyártók különféle bevonatokat és tömítőanyagokat használnak, de a jobb minőségű palackokat általában szilikonnal zárják le, és csúszásmentes porbevonattal vonják be.

 

többrétegű szivárgásmentes gyerekkulacs


Hogyan befolyásolja ez a gyártási folyamat a rozsdamentes acél palackom minőségét?


Csakúgy, mint a legtöbb kiskereskedelmi termék, a rozsdamentes acél palackok sem egyformán készülnek. Az anyagtól, a gyártási folyamattól és a tervezéstől függően a rozsdamentes acél vizespalackok a kiváló minőségű palackoktól, amelyek egy életen át kitartanak, az alacsony minőségű palackokig változhatnak, amelyek néhány hét után eltörnek és/vagy nem működnek hatékonyan, vagy a hirdetésnek megfelelően.

 

Az alacsony minőségű rozsdamentes acél vizespalackok néhány jellemzője:


Hab szigetelés vagy csomagolás – A szigetelt palackok iparági szabványa jelenleg a vákuumzárás módszer. A legtöbb vállalat, amely még mindig habot használ a csészék vagy palackok lezárására, általában csak azt várja el ügyfeleitől, hogy a palackot/poharat forró folyadékokhoz használják.

Festék vagy porbevonat hiánya – Habár a lezárt rozsdamentes acél palack megfelelő szigetelése esetén nem szabad páralecsapódást létrehozni a külső héjon, sokszor a páratartalom vagy a nyitva hagyás miatt a palack kiizzad. A jól elkészített porbevonat vagy festék az üvegen gondoskodik arról, hogy továbbra is biztonságos, jól tapadó fogása maradjon a kulacsnak.

Vékony vagy nem létező tömítések – Megveheted a legnagyobb szakértelemmel gyártott palackot a legjobb minőségű anyagokból, de ha a palack nincs megfelelően lezárva, akkor ez nem számít. A kiváló minőségű palackok kupakján láthatóan vastag, jó minőségű tömítés található.

 

rossz minőségű vizespalack

forrás: masterfile.com


A jó minőségű rozsdamentes acél vizes palackok néhány jellemzője:


Vákuumos tömítés szigetelés - Napjainkban a vákuumzáras palackok képesek melegen és hidegen tartani a folyadékokat. A legjobb minőségű palackok mindegyike vákuumtömítéssel készül, és ha rozsdamentes acél palack vásárlását tervezed, a vákuumzáras megoldás kötelező.

Bizonyított eredmények a hőmérséklet fenntartásában – Sok palack azt állítja, hogy a jeget több mint 12 órán át, a folyadékokat pedig több mint 6 órán át melegen tartja, de valójában nem sok ilyen van. A termékvideók megtekintése és a vásárlói beszámolók olvasása segít kiküszöbölni, mely palackok nem felelnek meg a hype-nak.

Elfogadható ár – A közhiedelemmel ellentétben nem kell sokat költeni ahhoz, hogy sokat kapjon. Sokszor nem mindig jobb az, aminek jóval magasabb az ára, mint a társainak. Néha a vállalatok márkát adnak el, nem terméket. A jó rozsdamentes acél palack egyik jele, hogy az ár tükrözi a palack jellemzőit és specifikációit.

 

Utolsó fontos tények a rozsdamentes acél vizespalackokkal kapcsolatban:


A Kínában gyártott termék nem feltétlenül jelent rossz minőséget – az amerikai társadalomban népszerű megbélyegzés, hogy a Kínából származó termékek rossz minőségűek és könnyen törnek. Valójában sok olyan termék, amelyet minden nap használunk, és amelyekre támaszkodunk, Kínában készül, és a legtöbb kiváló minőségű. Példa erre az iPhone-ok és az Android telefonok, valamint a legtöbb acél, amelyet éppen azon épületek és utak építéséhez használunk, amelyekben élünk, és amelyeken közlekedünk. Ha rozsdamentes acél vizes palackokat keresel, a legtöbbet, ha nem is mindegyiket Kínában gyártják.

 

magas minőségű rozsdamentes acél palack

 

Különböző kupakok különböző felhasználásokhoz – A rozsdamentes acél palackok különféle fedőkkel és kupakokkal rendelkeznek , amelyek mindegyike meghatározott módon működik. Ha levest vagy nagyon forró folyadékot szállítasz az üvegben, akkor csavaros fedelet vagy rozsdamentes acél fedelet a legmegfelelőbb használni. Ha azt tervezed, hogy az edzőteremben, a szabadban vagy útközben használod a palackot, a legjobb fedők a szalmafedelek vagy a sportfedelek. Szalmafedélnek hívjuk azokat akupakokat amelyek szívószálat i startalmaznak. Sport fedél pedig az amelyik egy ujjal is könnyen nyitható, kihajtható.

Természetesen létezik ezeknek a kupakoknak a kombinációja is. Ilyen kupakokat gyárt a Svéd Carl Oscar is. A Wisdom névre keresztel rozsdamentes és hőtartós acél palackokhoz, minden esetben kétféle kupakot adunk. Az egyik letekerhető a meleg italokhoz, a másik pedig egy szalma-sport kupak a hideg italokhoz. Így könnyedén tudod variálni a felhasználási szokásaidnak megfelelően.

Az Olasz 24Bottles kulacsokhoz és termoszokhoz is elérhető a csavaros kupakok mellett a sport kupak. Igaz ezeket külön kell megvásárolnod. De vannak olyan vizespalackok ennél a márkánál is amelyek direkt sportkupakkal szerelten érkeznek.

Csak BPA-mentes palackok – A BPA a biszfenol A rövidítése. A BPA egy ipari vegyszer, amelyet az 1960-as évek óta használnak bizonyos műanyagok és gyanták előállítására. Sok vállalat még mindig BPA-t használ különféle műanyag termékek gyártásához.

A Carl Oscar, az Izmee, a Bboom és a 24Bottles rozsdamentes acél palackgyártó 100%-ban BPA-mentes, de nem minden gyártó trerméke ilyen. Mielőtt rozsdamentes acél vizes palackot vásárolsz, győződj meg arról, hogy a palackban nincs BPA, BPS vagy már biszfenol esetleg ftalát származék.