12h-ig leadott rendelésed akár másnapra nálad lehet. 14990Ft felett díjtalan kiszállítással. 

Telefon: +36 20 4756406 vagy VIBER

Blog

Ki találta fel a kulacsot?

2022.01.13 18:29
Ki találta fel a kulacsot?


Ki találta fel a vizespalackokat?

Az újrafelhasználható italok történeteAz újrafelhasználható vizes palackokat mindenhol használhatod! Egyet viszel a munkahelyedre, az edzőterembe, a futballedzésekre és a kirándulásokra, hegyi túrákra. Legalább annyira fontos, mint a mobiltelefon és az autód kulcsa, amikor reggel elhagyod a házat.


Úgy tűnhet, hogy a kulacsok mindig is a konyhaszekrényünkben voltak, de még nincsenek100 évesek sem! Olvass tovább és fedezd fel a vizespalackok és kulacsok lenyűgöző történetét !


A víz a legértékesebb erőforrásunk. A Földön minden élőlénynek – minden növénynek, állatnak és mikrobának – rendelkeznie kell vízzel a túléléshez.

Beth Geiger
vizespalackok idővonala

Az újrafelhasználható vizespalackok történetének idővonala


A vizespalackok nem mindig voltak a közelben, és nem voltak készen az utántöltésre. Ez az idővonal bemutatja fejlődésüket, a középkori Európa nagy vashordóitól a második világháború utáni műanyag palackok térnyeréséig.


Kr.e. 4000

agyagból készült kulacsok
Forrás: http://www.academicwino.com

Az ókori civilizációk nagy hordókban vagy urnákban tartották ivóvizüket. Ezeket rendkívül nehéz volt szállítani, és gyakran egynél több emberre volt szükség motgatásukhoz.

1070

bőrből készült kulacs
Forrás: backtohistory.comm

A középkori társadalmakban az emberek állati bőrből készült bőrkulacsokból ittak. Ezek a tárolóedények, amelyeket vízhólyagnak is neveztek, különösen hasznosak voltak a lovagok borának tárolására a csatában.

sir john harrington
Forrás: https://historydaily.org/

Sir John Harrington keresztanyjának, I. Erzsébet királynőnek tervezte az első öblítős WC-t. Ez lehetővé tette a víz szabad áramlását a csövekből, ami megváltoztatta az ivóvízhez való hozzáférés módját a jövőben.1596

1800

agyagból készült vizespalackok

Forrás: https://relicrecord.com

A palackok agyagból vagy kőből készültek, és a helyi lepárlóktól származó gin vagy whisky tárolására szolgáltak. Az emberek még nem tudták, hogy az alkohol nem olyan hidratáló, mint a víz!
üveg vizes palackok 
Forrás: twomenandalittlefarm.blogspot.com

A gazdálkodók a mezőkön hűtötték magukat üveg vizes palackokból . Ezeket a vidéki vízkutak fölé szerelt vasipari szivattyúkkal lehetett feltölteni.1900-as évek

1945

katonai kulacsok, fémből

Forrás: mpmuseum.org

A katonák a zománcozott acélból készült újrafelhasználható kulacsokból hidratálták magukat. Ezekben a tartályokban nagyjából 1 liter volt, és filccel borították őket, ami megkönnyítette a szállításukat.

az első műanyag vizes palackok, kulacsok


A műanyag vizes palackok a második világháború után váltak népszerűvé. Eleinte drágák voltak, de mindez megváltozott az 1960-as években, amikor a gyártók olcsó polietilén műanyagot kezdtek használni.

1940s

coloral kerékpáros kulacs
Forrás: road.cc

Az alumíniumból készült vizes palackok kifejezetten kerékpárosok számára készültek. A Coloral továbbra is az egyik legnépszerűbb márka, elegáns dizájnjával és parafa dugójával.

aluminium palackok

A rozsdamentes acél vizes palackokat tömegesen gyártották az Egyesült Államokban. Erről az anyagról azt mondták, hogy tartósabb és egészségesebb benne az ital, mint a műanyag vagy az alumínium palackokban.1950-es évek

1960s

műanyag vizespalack dizájn
Forrás: etsy.com

A polietilént vizespalackokban kezdték használni. Ez az anyag megfizethető, könnyű, és könnyen alakítható olyan szórakoztató mintákká, mint az itt látható Homer Simpson vizespalack.

dekorált vizes palack, ételtermosz
Forrás: the-gadgeteer.com

A Thermos versenyre kellt a többi gyártóval, és egy újrafelhasználható étel és ital tartályt kínált. Ezeket a palackokat rajzfilmfigurákkal vagy népszerű film- és televíziós sztárokkal díszítették.

1960-99

coca cola vizes kzulacs
Forrás: q17.org

Az olyan cégek, mint a Coca-Cola, elkezdték kinyomtatni logóikat vizespalackokra, és reklámozásra használták őket. Ezt a palackot Svájcban találták meg a Tour de France során 1992-ben.

rotsdamentes acél palack
Forrás: etsexpress.com

Az ETS Express lett az első promóciós termékek forgalmazója, amely szigorúan az italfogyasztásnak szentelte magát. A cég büszke a kivételes szitanyomásra és a lenyűgöző termékválasztékra.1985

1994

polarbear vizespalack
Forrás: https://cyclingtips.com/

Robert Heiberger és Judy Amabile a Colorado-i garázsukból indította el a Polar Bottle-t. A cél az volt, hogy a kerékpárosoknak olyan palackot kínáljanak, amely kibírja a hosszú túrákat.

hőálló termosz kulacs

A Yeti a texasi Austinban indult. Ez a márka nem csak a tartós, csúcskategóriás kültéri hűtőiről , hanem az extra hideg vizes palackjairól is ismert.

2010

dizájn palackok
Forrás: forbes.com

Sarah Krauss az S'wellnek köszönhetően a világ egyik vezető női vállalkozója lett. Ezek a fém vizes palackok stílusos kialakításúak és háromfalú technológiával rendelkeznek.

energia italos palack
Forrás: smartdesignworldwide.com/

A Gatorade a klasszikus kinyomható palackjait fejlettebb modellekre fejlesztette. Ezek az intelligens vizes palackok LED-es világítással rendelkeznek, amely emlékezteti a sportolókat, amikor eljött a folyadékpótlás ideje.2016

2018

újrahasznosított palack
Forrás: architecturaldigest.com

A New York-i Parley for the Oceans non-profit szervezet a Starbucksszal együttműködve környezetbarát vizes palackokat hozott létre . A palackok újrahasznosított óceáni törmelékből készülnek, amelyet kis PET-pelletté olvasztanak.

larq víztisztítós palackok
forrás: https://techcrunch.com

A LARQ nevű cég kiadta az első öntisztító vizes palackokat, amelyekből körülbelül 75 000 darabot adtak el az első héten a Nordstromban és a Bloomingdale-ben. 2020

Hogyan szereztek vizet az ókori civilizációk?

 A vadászó-gyűjtögetőknek kreatívnak kellett lenniük, és meg kellett találniuk a módját, hogy szennyeződéstől mentes friss vizet szerezzenek. Az első írások a víz megtisztításáról a Kr.e. 4000 körüli görög szövegekből származnak. Vizüket faszénen átszűrték, és napfénynek tették ki, hogy eltávolítsák a kórokozókat.

Jerikó első "városi" területén az emberek forrásokból nyerték a vizet, és favödrök, agyagurnák vagy fémpalackok segítségével szállították. A vizet a közösség részének tekintették, és ha valaki vadászati ​​vagy tengeri felfedezőút során akart hozni belőle, azt előzetesen nagy urnákba, főzőpohárba vagy vashordókba gyűjtötte.

forrásból merítés
Forrás: https://www.pinterest.com

A középkorban a vadászok bőrkulacsot készítettek állatbőrből. Ezeket könnyen magukkal tudták vinni lóháton hosszú utakra, és elég erősek voltak ahhoz, hogy ellenálljanak a zord időjárási viszonyoknak.

Összességében a növények, az állatok és az emberek nem tudtak volna életben maradni víz nélkül. Társadalomként mindig is fontos volt, hogy megtaláljuk a módját, hogyan tartsuk tisztán és hogyan hordozzuk a vizet.
 
A "palack" szó a régi francia botelle szóból származik , ami "kis hordót" jelent.
Hogyan szerezték be a pionírok a vizet?A gyarmatosítás az, amikor az emberek (gyakran úttörőként emlegetve) letelepednek egy adott földterületre, és sajátjuknak tekintik azt. Ezek az emberek olyan földön alapították otthonaikat, ahol tavak és folyók voltak. Ezután mélyen a földbe ástak és kutakat hoztak létre, hogy tisztított vizet tudjanak inni.

Az úttörők egyszerűen letelepedtek a szárazföldön, és többnyire ott is maradtak, hacsak nem voltak felfedezők vagy vadászok. Ezt szem előtt tartva nem igazán volt szükség hordozható ivóvízre. Túlságosan elfoglaltak voltak a földműveléssel és a közösségek létrehozásával. Minden ott volt, amire szükségük volt!

a palackozott víz
Forrás: https://www.sctimes.com

Ez nagyon távol áll attól a nyüzsgő, rohanó világtól, amelyben ma élünk. Vizes palackokra van szükségünk, mert mindig úton vagyunk, de továbbra is fontos számunkra, hogy hidratáltak maradjunk. Az élet nem olyan lelassult, mint az úttörőknél!

Mikor találták fel a vízvezetéket?Sir John Harrington találta fel az első öblítő WC-t a 16. században. Lényegében elindította a vízvezeték-ipart, amely fontos volt a csapból származó tiszta ivóvíz jövője szempontjából.

Gyorsan előre ugrunk 300 évet, és máris palackok készültek agyagból, üvegből és kőedényből. Az emberek közvetlenül a mosdójukból tölthették fel őket, ami azt jelentette, hogy jobban hidratáltak, és végül tovább éltek, mint őseik. Nem kellett megterhelniük magukat azzal, hogy kutakat ássanak a Földbe, hogy hozzájussanak a vízhez.

a vízvezeték feltalálója
Forrás: https://www.johncflood.com

Mikor készült a palackozott víz?
Az eldobható vizes palackokat először 1767-ben forgalmazták Amerikában. Ezeket a bostoni Jackson's Spa hozta létre, amely cég hitt a víz terápiás erejében.

Ahelyett, hogy arra biztatták volna ügyfeleiket, hogy igyanak vizet, inkább azt mondták, hogy fürödjenek benne. Úgy gondolták, hogy a víz számos gyakori betegséget képes kezelni, beleértve a lázat, a megfázást, a torokfájást, a gyomorégést és még a veseköveket is.

Más cégek is felismerték a palackozott víznek a vonzerejét, és az ipari forradalom alatti gépesítésnek és az automatizálás elterjedésének köszönhetően gyorsabban tudták tömegtermelésüket fokozni. Nemsokára országszerte árultak eldobható vizes palackokat az üzletekben.


palackozott vizek

Mikor találták fel a vizespalackot?Az első újrafelhasználható vizes palackokat 1947 körül találták fel. Ez a második világháború után történt, így az olyan anyagok, mint a műanyag, az alumínium és a rozsdamentes acél minden eddiginél hozzáférhetőbbek voltak. Ezeket az anyagokat nemcsak vizes palackok, hanem egyéb fogyasztói termékek, például bútorok és ruházati cikkek készítésére is fel lehetett használni.

Amikor a vizespalackok először kaphatók voltak, nem voltak olyan megfizethetőek, mint manapság. Ez a változás az 1960-as évek elején következett be a polietilén néven ismert műanyagtípussal . Ennek az anyagnak a használata olcsóbb volt, és gyorsabban, több vizespalackot lehetett készíteni. Nem sok időnek kellett eltelnie ezután, hogy az újrafelhasználható kulacs minden háztartás részévé váljon.

újrafelhasználható vizespalack

 
Az újrafelhasználható vizes palack megmutatja elkötelezettségét a fenntarthatóság és az egészséges, jól hidratált életmód iránt. Ezt az emberek újra és újra használni fogják.
Alison Banik – a Polar Bottle® értékesítési vezetője

Mik azok a kerékpáros palackok?
A 40-es és 50-es években a kerékpáros palackok rendkívül értékesek voltak a kerékpárversenyzés világában. A legnépszerűbbeket a Coloral Company fejlesztette ki Birminghamben, Alabama államban. Alumínium vizes palackokat készítettek parafa dugóval, bordázott kupakkal és elegáns logóval az alapra.

2012 nyarán lelkes kerékpárosok egy csoportja Kickstarter kampányba kezdett, hogy a Coloral vizes palackokat visszahozzák a polcokra. Elmentek az Egyesült Királyságba, találkoztak a cég mögött álló apával és fiával, és meggyőzték őket, hogy újjáélesztik márkájukat.


colotral biciklis palack
Forrás: https://www.coloral.cc


Ha ez bizonyít valamit, az az, hogy a hűségesek nagy távolságokat tesznek meg, hogy kedvenc márkáik mindig elérhetőek legyenek. Egy jó vizes palackot egyszerűen nem tudsz lenyomni!


Mindenki tudja, milyen fontosak számunkra a kulacsaink. Végül is, hogyan élhetnénk túl egy hosszú utazást anélkül, hogy életmentő utánpótlást kapnánk, amit egy készen lévő vizes palackból kapunk?
Dr. John Edwards, a Road Bike Action írója

Mikor találták fel a rozsdamentes acél vizespalackokat?


A rozsdamentes acélt 1913-ban találták fel, de csak 45-50 évvel később használták fel vizespalackok készítésére. Ennek az az oka, hogy mindkét világháború alatt a fém fontos erőforrás volt a fegyverek, például késpengék, puskák és repülőgépek létrehozásához.

Ma a rozsdamentes acél sokkal hozzáférhetőbb. A vezető márkák, mint például a S'well és a h2go , több mint 100 millió dolláros éves bevételre tettek szert a rozsdamentes acél vizespalackokból . Népszerű anyag, mivel tartós, és sokkal tovább hidegen tartja a vizet, mint a műanyag vagy az alumínium.
rozsdamentes acél vizespalack

Több vizet iszunk mint társadalom?


Társadalomként több vizet iszunk, mint valaha. Ez elengedhetetlen módja annak, hogy egészségesek és energikusak maradjunk, hiszen mindig mozgásban vagyunk.

2016-ban a Beverage Marketing Corp. egy tanulmánya megállapította, hogy a víz egy idő után először haladja meg az üdítőitalok népszerűségét. 39,3 millió gallont fogyasztottak el, míg az amerikaiak körülbelül 38,5 gallon szódát ittak meg . Ez a diagram megmutatja, mennyivel nőtt a vízfogyasztás az évek során:
vízfogyasztás növekedése
*A kép Jennifer Foster, az ETS Expresss regionális értékesítési menedzsere jóvoltából

Remélhetőleg ez a tendencia a jövőben is folytatódik. A vízivás jót tesz a bőrnek, a hajnak és az immunrendszernek. A cukros üdítő viszont csak súlygyarapodáshoz, fáradtsághoz és betegségekhez vezet. Nyilvánvaló, hogy melyiket kell gyakrabban inni.
Mikor váltak divatossá a vizespalackok?

Az olyan üzletek, mint a Target és a Walmart, elkezdték feltölteni polcaikat stílusos rozsdamentes acél és alumínium vizespalackokkal. A Millennials és a Gen Z'ers megvásárolta a legaranyosabbakat, és képeket tettek közzé a közösségi média platformokon, például az Instagramon. És pont így, a vizes palackok is népszerűek lettek !

Manapság divatos mintákkal nyomtatott kulacsokat találhatsz, különféle szemet gyönyörködtető színekben. Többet jelentenek, mint egy jó módja annak, hogy egész nap hidratált maradj. Minden üvegnek van egyénisége!


dizájn kulacsok és fém palackok
Forrás: https://mashable.com/


A kulacs az új hordtáska: azonnali módja annak, hogy jelezd, hogy környezettudatos vagy, miközben Insta-barát divatnyilatkozatot adsz mindennapi megjelenésedhez.
Lauren Cochrane, a The Guardian divatírója

Statisztika a sikerhez

újrahasznósítás

Dániában és Kanadában a vizes palackok 98%-a újratölthető.
fenntartható
Ha az amerikaiak 1%-a áttér az újrafelhasználható vizes palackokra, becslések szerint évente 500 millió palackot törölhetünk ki a hulladéklerakókból.
egyedi dizájn
Az egyedi vizes palackok a legnépszerűbbek a külvárosi területeken.
Végezetűl


Ma már nem kell egészen friss forrásig elmennünk, vagy állatbőrből urnát készítenünk, hogy friss vizet kapjunk. Mindig megtöltheted vizespalackod, legyen az műanyag, alumínium vagy rozsdamentes acél.