12h-ig leadott rendelésed akár másnapra nálad lehet. 14990Ft felett díjtalan kiszállítással. 

Telefon: +36 20 4756406 vagy VIBER

Blog

Melyik műanyag kulacsot vegyem?

Major Dániel
2023.05.19 15:49
Melyik műanyag kulacsot vegyem?

Ha már a műanyag vizespalackra esett a választásunk, nem mindegy, hogy melyik alapanyagból készült terméket választjuk. Van köztük biztonságos és kevésbé biztonságos is.

 

Sajnos sokszor nem derül ki elsőre, hogy melyik – melyik. Az alábbi cikkünkben igyekszük segítséget nyújtani a műanyagból készült vizespalackok, kulacsok választásához.

 

Az 1869-es műanyag forradalom jelentősen átalakította az ipart. Az addig nehezen és drágán előállítható természetes alapanyagokból előállítható csomagolóanyagokat felváltotta egy erős, könnyű és olcsó megoldás. Akkor ezt zseniális újdonságnak gondoltuk. A műanyag tömeggyártása mégis csak 60 évvel ezelőtt kezdődött el. Vagyis szerencsére, mert így is több mint 8,3 milliárd tonnát sikerült előállítanunk belőle.

Az egyszer használatos vizespalackok szaporodása csak tovább rontott a helyzeten. Ezek a kis palackok nagyban hozzájárultak a műanyag gyártás növekedéséhez. És így a környezetünk terheléséhez is.

 

Tény, hogy a műanyagból készült palackoknak számos előnye van.

 

Az egyik legfontosabb mindenképp az ár. Általánosságban elmondható, hogy a műanyagból készült kulacsok kedvezőbb árban vannak, mint az üveg, alumínium vagy rozsdamentes acél vizespalackok.  

Másik nagy előnye, hogy átlátszóak vagy áttetszőek. Így pontosan nyomon tudjuk követni a folyadék csökkenését, az üdítőnk állagát, színét, ha szeretnénk. Ugyanakkor ez hátrány is lehet, ha a kulacsot közvetlen napfénynek, UV sugárzásnak tesszük ki.

Elmondható az is, hogy a legtöbb jó minőségű műanyag palack igen tartós. A tritánból, SAN-ból vagy polipropilénből készült kulacsok, akár egy autó súlyát is kibírják roncsolódás, repedés vagy törés nélkül. Míg ugyanezt üvegből készült társaik már kevésbé. 

Legyen szó egyszer használatosról vagy utántölthető műanyagról, csak az azonosító kódja alapján tudjuk megmondani, hogy miből áll egy műanyag palack, ami az a kis szám egy háromszögben, amit a műanyag palackokon látunk.

 Carl Oscar tritán kulacs

Az alábbi műanyagokat használjuk a leggyakrabban palackok és poharak gyártására is

 

  1. PET (polietilén-tereftalát):

A PET egyike a legelterjedtebb műanyagoknak a palackgyártásban, mivel rendkívül olcsón előállítható. Kiváló átlátszósággal és jó ütésálló képességgel rendelkezik. Gyakran használják üdítősüvegek, vizes palackok, és egyéb italcsomagolások készítéséhez.

Rendszeres használatakor viszont megnő a kioldódás veszélye. Ezért semmi esetre se töltsük újra ezeket a palackokat. Egyszer használatosak.

  1. PP (polipropilén):

A PP egy strapabíró műanyag, amely ellenáll az ütéseknek és a hőnek. rendkívül széles körben használják. Jól tűri a magas hőmérsékletet, ezért gyakran használják mikrohullámú sütőbe helyezhető ételtárolókban.

Alkalmazzák például műanyag kulacsok, élelmiszerdobozok és palackok gyártásához. Valamint kulacsokhoz vagy bizonyos alkatrészeinek felhasználásához. Biztonságos műanyagként tekintünk rá.

  1. PC (polikarbonát):  

A PC egy erős és ütésálló műanyag, hő hatására könnyen formázható, hajlítható. Jellemzően átlátszó és könnyű. Felhasználási területei közé tartozik a tetőfedés, medencetakarók, előtetők, buszmegállók, reklámtáblák. Kancsókban és poharakban most is előszeretettel alkalmazzák.

Korábban használták italpalackokban is, de azóta népszerűbbé váltak más alternatívák, mint a Tritán műanyag. A Tritánt az Eastman Cemical Company 2007-óta gyártja a polikarbonát helyettesítésére, a BPA-val kapcsolatos egészségügyi problémák miatt. 

  1. PS (polisztirol):

A PS könnyű és merev anyag, amely jó hőszigetelési tulajdonságokkal rendelkezik. Általában átlátszó vagy opálos formában használják. Gyakran találkozhatunk vele egyszerhasználatos kávéspoharakban, élelmiszerdobozokban és egyéb könnyű csomagolásokban.

Viszont nem veszélytelen. Kutatások szerint a benne található sztirol idővel szivároghat és belekerül a benne tárolt ételben vagy italban. Ez az anyag rákkeltő és káros lehet az idegrendszerre. Éppen ezért italaink és ételeink hosszabb tárolására nem alkalmas.

 műanyagok osztályozása piktogrammokkal

kép forrása: https://hu.pinterest.com/

 

A polikarbonát alapanyag kapcsán említettük a Tritánt. De ideje bővebben is beszélni róla, hogy miért ez a legjobb választás egy műanyag palackból.

 

A Tritán

A Tritán nem hasonlítható más műanyag alapanyaghoz. A Tritán egy BPA mentes műanyag. Ez azt jelenti, hogy nem tartalmaz BPA, BPS vagy más biszfenol származékot. A tritán rendkívül strapabíró, és normál használat során gyakorlatilag törhetetlen anyag. (Azért van egy határ)

Mosogatógépben is mosható, könnyűsúlyú alapanyag. A legtöbb jó minőségű műanyag kulacs Eastman Tritan™ alapanyagból készült. Az Eastman több mint 30 gyártási hellyel rendelkezik világszerte. A főhadiszállás természetesen az USA. Az egyik leggyakoribb Tritán alapanyag amit palackok gyártásánál használnak az Eastman Tritan™ Copolyester TX1800.

 

A tudomány mai álláspontja szerint a Tritán a legbiztonságosabb műanyag. Így ha van lehetőséged, és mindenképp műanyag palackot vásárolnál, ilyet keress. A műanyag palackok és így a Tritán kulacsok is, változatos méretben, formában és dizájnban rendelkezésedre állnak. Bár általánosságban elmondható, hogy olcsók, érdemes szétnézned a szimplafalú rozsdamentes palackok között is.

Ma már súlyban és árban is remek alternatívát nyújtanak a Tritán műanyag kulacs mellett. Webáruházunkban minden műanyag palack tritánból készült, így bármelyiket is választanád nem kell aggódnod a biztonság miatt. 

Carl Oscar kulacsok egy asztalon