12h-ig leadott rendelésed akár másnapra nálad lehet. 14990Ft felett díjtalan kiszállítással. 

Telefon: +36 20 4756406 vagy VIBER

Blog

Tud meg, miért rozsdásodhat a rozsdamentes kulacsod!

Major Dániel
2023.08.15 13:09
Tud meg, miért rozsdásodhat a rozsdamentes kulacsod!

Miért lehet rozsdás a rozsdamentesnek vásárolt kulacsom?

 

Talán már te is tapasztaltad, hogy a rozsdamentes acél vízespalackod néha hirtelen elkezd rozsdásodni. Ez sokakban félreértéseket és kérdéseket vet fel: miért is rozsdásodik, amikor rozsdamentes acélról van szó?

Ebben a cikkben megvizsgáljuk ennek a rejtélynek a hátterét és megmutatjuk, mi lehet a rozsdásodás mögött.

 

Rozsdás rozsdamentes kulacs nyakaKép forrása: https://softsolder.com/2018/01/14/stainless-steel-water-bottle-fail/

 

Van amit nem árt tisztázni mindjárt az elején:

A rozsdamentes acél a nevével ellentétben képes a rozsdásodásra, amennyiben a körülmények megfelelőek a rozsda megjelenésének. Ezt pedig az alacsony oxigén tartalmú de magas sótartalmú vagy nem jól szellöző levegő okozhatja. A védelem nélküli acél a nedvesség és  alevegő hatására hamar rozsdásodni kezd. A megfelelő védelmet a Króm tartalma adja meg. 

A rozsdamentes acélnak számos fajtája létezik, felhasználástól függően. Amikor nikkelt is adnak hozzá a vas ausztenit szerkezete stabilabb és rugalmasabb lesz. Az ausztenites acél nem mágnesezhető. 

 

Az ausztenites acélok közé tartozik a 300-as sorozatú acél.  Ezek között 3 különböző ötvözetet használunk a leggyakrabban:

 

  • 18/8 (Usa 301jelzés) 18% krómot és 8% nikkelt tartalmaz. Ebből készülnek a Svéd Carl Oscar acél kulacsok.

  • 18/10 (Usa 304jelzés) 18% krómot és 10% nikkelt tartalmaz. Ebből készülnek az Olasz Izmme és BBoom termoszai és kulacsi is.  Ezt az ötvözetet gyakran alkalmazzák kiváló minőségű evőeszközök és minőségi edények esetén. 

  • 18/0 18% krómot és 0% nikkelt tartalmaz.

1. Kevésbé Kiváló Minőségű Acél

Az egyik fő ok, amiért a rozsdamentes acél vízespalackod rozsdásodhat, az, hogy alacsonyabb minőségű vagy nem megfelelő összetételű acélból készült. Minél magasabb a króm és nikkel tartalma az acélnak, annál ellenállóbb lesz a rozsdával szemben. Olcsóbb palackok esetén azonban előfordulhat, hogy nem megfelelő acélt használtak, amely hajlamosabb a rozsdásodásra.

 

2. Mechanikai Sérülések

Az acél felületén keletkező karcolások vagy sérülések olyan pontokat hoznak létre, ahol a rozsda könnyebben megjelenhet. A rozsdamentes acél magas rezisztenciával rendelkezik, de ha a felszíne megsérül, akkor ez a védelem csökkenhet.

 

3. Kémiai Hatások

Bizonyos vegyi anyagok és környezeti tényezők, mint például sós víz vagy klór, hozzájárulhatnak a rozsdásodáshoz. Ha a rozsdamentes acél kulacsod ilyen anyagokkal érintkezik, vagy ezeknek kitett környezetben használod, ez is növelheti a rozsdásodás kockázatát.

 

4. Nem Megfelelő Tisztítás és Karbantartás

A rozsdamentes acél kulacsoknak és termoszoknak is szükségük van megfelelő tisztításra és karbantartásra. Ha nem tisztítod megfelelően, a lerakódások és szennyeződések a felszínen maradhatnak és hozzájárulhatnak a rozsdásodáshoz.

 

 

Ha azt veszed észre, hogy rozsdásodás kezdődött a kulacsodban vagy a palackodon, itt van néhány lépés, amit megtehetsz:

 

  • 1. Tisztítsd meg Alaposan: Használj enyhe mosogatószert és meleg vizet a palack tisztításához, majd öblítsd le és szárítsd meg alaposan.

  • 2. Használj Konyhai Sót Tisztításhoz: A konyhai sót vízzel elegyítve a rozsdás foltok eltávolításában is segíthet.

  • 3. Alkalmazz Speciális Rozsdamentes Acél Tisztítószereket: Vannak speciális tisztítószerek, amelyek segíthetnek a rozsdásodás eltávolításában és megelőzésében.

  • 4. Vigyázz A Használatra: Kerüld a rozsdásodásra hajlamos környezeteket és anyagokat.

 

Végül is, a rozsdamentes acél vízpalackok tartósságuk és higiéniai előnyeik miatt továbbra is jó választásnak számítanak. Ha azonban rozsdásodást észlelsz, ne habozz megtenni a megfelelő lépéseket a probléma kezelésére és megelőzésére.

Ha bármilyen kérdésed vagy aggályod van a rozsdamentes acél vízespalackoddal kapcsolatban, ne habozz kapcsolatba lépni velünk. Mindig szívesen segítünk!

Kattints ide, hogy megismerd kínálatunkat rozsdamentes acél vízpalackokból: [rozsdamentes kulacsok