12h-ig leadott rendelésed akár másnapra nálad lehet. 14990Ft felett díjtalan kiszállítással. 

Telefon: +36 20 4756406 vagy VIBER

Blog

A veszélyes mikroműanyag

2022.03.15 12:26
A veszélyes mikroműanyag

Mik azok a mikroműanyagok és miért károsak?

 

Mik azok a mikroműanyagok, és mit tehetünk ellenük? Olvass tovább és megtudhatod, hogyan csökkentheted a velük való érintkezést, és mit tesz a világ ezzel a modern veszéllyel.

 

Egyértelmű, hogy a mikroműanyagok környezeti és potenciális egészségügyi kockázatot jelentenek, és további kutatásokra van szükség a hatásuk teljes megértéséhez.

 

De mik azok a mikroműanyagok?

 

A mikroműanyagok olyan kisméretű műanyag részecskék, amelyek 5 mm-nél kisebbek, és számos különböző úton jutnak be környezetünkbe és vízi útjainkba, beleértve a felszíni lefolyást, a szennyvizet, a műanyag hulladékot, valamint a műanyag palackokat és eldobható poharakat.

 

Eldobható kávéspoharak és ételes dobozok egy szemétkupacban 

Jusson eszedbe ez a kép amikor épp "csak egy" kávét kérsz eldobhatós pohárba. 

Hol találhatók mikroműanyagok?

 

A Newcastle-i Egyetem (Ausztrália) kutatása szerint az átlagember hetente körülbelül 5 gramm műanyagot fogyaszt vízből. A válasz az, hogy ne nyúljunk palackozott vízhez, mivel az 22-szer több mikroműanyag részecskét tartalmaz, mint a csapvíz, és a palackozott vízmárkák 93%-ában megtalálhatók.

 A palackozott vizet fogyasztók évente átlagosan 90 000 további műanyagszemcsét fogyasztanak, szemben azokkal, akik csapvizet isznak. Ezek a műanyagok belégzéssel és bőrrel érintkezve is bejuthatnak a szervezetünkbe.

 

Műanyag szemét a strandon

 

Minden ivóvizünk tartalmaz mikroműanyagot

 

Hogyan hatnak a mikroműanyagok az emberre?

 

Amíg nem állnak rendelkezésre hosszú távú kutatások, az egészségügyi szervezetek nehezen tudnak útmutatást adni ebben a témában. Az Egészségügyi Világszervezet tavaly közzétett egy jelentést, amely arra a következtetésre jutott, hogy az ivóvízben lévő mikroműanyag részecskék a jelenlegi szinten nem károsak az emberi egészségre. A jelentés elismerte, hogy a tanács korlátozott bizonyítékokon alapul, és sürgősen további kutatásra és a műanyaghasználat globális csökkentésére szólított fel. Az Egyesült Királyságban az Élelmiszer-szabványügyi Ügynökség (FSA) szintén kijelentette, hogy a jelenlegi szintek „valószínűleg nem okoznak kárt”.

 

Egyes tudósok azt gyanítják, hogy a mikroműanyagok nagyobb kockázatot jelentenek az egészségre, mint azt korábban gondolták, mivel állatkísérletek és in vitro vizsgálatok a gyulladásra, az immunitásra és a bélmikrobiómára gyakorolt ​​lehetséges negatív hatásokra utaltak. Mivel bélrendszerünk mikrobiomja összefügg immunrendszerünk egészségével, ez negatív hatással lehet általános egészségi állapotunkra. Sürgősen több nemzetközi és több tudományágat átfogó kutatásra van szükség, amelyek e részecskék toxikológiájára összpontosítanak, hogy teljes mértékben megértsük az emberekre gyakorolt ​​hosszú távú hatásukat.

 

"A palackozott víz 22-szer több mikroműanyag részecskét tartalmaz, mint a csapvíz"

 

A mikroműanyagokat ki lehet szűrni a vízből?

 

Sajnos még nem. Jelenleg inkább előnyben kellene részesítenünk az ivóvizet, mivel az emberi fogyasztásra biztonságosnak tekinthető. Általános szabály, hogy naponta körülbelül két liter folyadékot kell elfogyasztanunk.

Az, hogy milyen vizet iszol, személyes választáson múlik. Fenntarthatóság és költség szempontjából a csapvíz előnyösebb, mint a palackozott víz, és amint azt korábban kiemeltük, a palackozott vízben magasabb a mikroműanyag mennyisége.

A dobozos víz egyre népszerűbb, de jelenleg nincs olyan tanulmány, amely összehasonlítaná mikroműanyag tartalmát a palackozott és csapvízzel.

Kerámia vízszűrők kaphatók, amelyek csökkenthetik a mikroműanyag részecskék szintjét a csapvízben, de hátrahagyják a természetben előforduló jótékony ásványi anyagokat. Az ilyen típusú szűrők felszerelhetők a konyhai csapra vagy a munkafelületre, és vannak hordozható lehetőségek is, amiket útközben használhatsz.

 

műanyaggal szennyezett folyó

 

A hazai vizeink is tele vannak műanyag szeméttel, nem csak az óceánok és tengerek. 

 

Mit tehetünk a mikroműanyagok ellen?

 

Mindannyiunknak összehangolt erőfeszítéseket kell tennünk műanyaghasználatunk csökkentése érdekében. A legújabb adatok szerint naponta nyolcmillió darab műanyag kerül a világ óceánjaiba.

Ha még nem tetted meg, itt az ideje, hogy újratölthető vizes palackot vigyél magaddal, bárhova is mennél. Az éttermekben mindig kérhetsz csapvizet, vigyél magaddal nagy (újratölthető) vizes palackokat az autóban, hátizsákban. Különösen akkor ha kirándulni vagy edzőterembe mész. De egy vészhelyzetben is nagy hasznát veheted.

 

Egy másik lehetőség a mikroműanyag tartalmú termékek, például ruhák, tisztítószerek és kozmetikai termékek betiltásának támogatása. Globálisan indokolt a műanyagszennyezés forrásainak és mértékének szabályozására és csökkentésére irányuló jogszabályok és politikák bevezetése is. Magyarországon a műanyag szívószálak, italkeverők és vattacsomók 2021 júliustól betiltásra kerültek. És további műanyagból készült termékek is követték a rendelkezést.

júliustól tilos lesz:

  1. - a műanyag fültisztító pálcika,
  2. - evőeszköz (villa, kés, kanál, evőpálcika),
  3. - tányér, szívószál, italkeverő pálcika,
  4. - léggömbökhöz rögzítendő és azokat tartó pálcák, beleértve a léggömböt a pálcához rögzítő szerkezetet,
  5. - az expandált polisztirolból készült ételtároló edény, és italtartó poharak forgalmazása is.

 

A vezető kiskereskedők is lépéseket tesznek. A műanyag evőeszközök és néhány felesleges műanyag csomagolás fokozatosan megszűnik. A nem újrahasznosítható pizzaalapokat kartonpapírra cserélik. De ez még csak a kezdet, és sokkal kimutathatóbb és gyorsabb cselekvésre van szükség.

 

Szóval kezdj el műanyagmentesen élni, amit lehet helyettesíteni azt tedd meg. Eldobható műanyag palack helyett használj rozsdamentes acélból készült kulacsot vagy termoszt, esetleg erős, boroszilikát üvegből készült vizes palackot. Nézz szét webáruházunkban mert nagyon sok alternatívát kínálunk a megoldásra.  

 

forrás: Rebecca Stevens a Nourish and Nurture Nutrition táplálkozási szakértője .