12h-ig leadott rendelésed akár másnapra nálad lehet. 14990Ft felett díjtalan kiszállítással. 

Telefon: +36 20 4756406 vagy VIBER

Blog

Munkahelyi Beszerzés a Fenntarthatóság Szolgálatában

Major Dániel
2023.07.25 11:30
Munkahelyi Beszerzés a Fenntarthatóság Szolgálatában

Az Egyszer Használatos Műanyagokat Kikerülve - Munkahelyi Beszerzés a Fenntarthatóság Szolgálatában 

Az idei műanyagmentes július kihívásunk folytatásaként ma egy olyan témáról szeretnénk beszélni, amely talán nem túl szembetűnő, de hatalmas hatással van a környezetünkre - a munkahelyi beszerzés és az egyszer használatos műanyagok csökkentése.

Meglepődhetünk, hogy a cégek rendszeresen mennyi műanyagot szereznek be, azonban még nagyobb meglepetés lehet, hogy mennyire könnyen változtathatunk ezen! Csodálatosan hatékony módja lehet ez a vállalkozásoknak és intézményeknek, hogy pozitív hatást gyakoroljanak a környezetre és a munkatársakra egyaránt.

A munkahelyi beszerzési gyakorlat megváltoztatása kulcsfontosságú lépés lehet a fenntartható jövő felé vezető úton. De hogyan fogjunk hozzá?

beszerzési megbeszélés egy munkahelyen

Lássuk néhány tippet és lépést, amelyekkel Te is hozzájárulhatsz a környezettudatosabb munkahely kialakításához! 

  1. Ismerd meg a beszerzési eljárást: Az első és legfontosabb lépés az, hogy alaposan megismerjük a munkahelyünk beszerzési gyakorlatát. Keressük meg a beszerzési eljárások dokumentumait, és értsük meg, hogyan zajlanak a folyamatok. Ez segít azonosítani az egyszer használatos műanyagokat és megtalálni a fenntarthatóbb alternatívákat.

  2. Hívj össze egy csapatot: Csatlakozzunk olyan kollégáinkhoz, akik hasonlóan elkötelezettek a fenntarthatóság iránt. Egy csapatmunka mindig hatékonyabb és eredményesebb. Ha a cégednél már van fenntarthatósági tisztviselő, legyen ő is része a csapatnak.

  3. Módosítsuk a beszerzési eljárást: Vizsgáljuk meg együtt a beszerzési eljárást, és kérdezzük meg magunktól a következőket:

  • Valóban szükség van-e az egyszer használatos műanyag termékekre? Talán megtalálhatjuk azokat a termékeket, amelyeket újrahasznosított anyagokból is előállítanak.
  • Megváltoztatható-e a csomagolás? Gondolkodjunk el azon, hogy a műanyag csomagolás helyett hogyan lehetne újrahasznosítható vagy környezetbarát csomagolást választani.
  • Cserélhető-e valami egyszerűen? Könnyen megvalósítható változtatások, mint a papír vagy fa termékek beszerzése, helyettesítve a műanyag alternatívákat.
  1. Célok kitűzése: Tűzzünk ki konkrét célokat a műanyagmentes munkahely elérésére! Határozzuk meg, mit szeretnénk elérni, és hogyan fogjuk megvalósítani. Fontos, hogy ezek a célok legyenek SMART célok - Specifikusak, Mérhetőek, Elérhetőek, Relevánsak és Időkorlátozottak.

  2. Nyomon követés és fejlődés: A változtatások értékelése és nyomon követése az egyik legfontosabb lépés a siker érdekében. Rendszeresen végezzünk újabb hulladék auditot, és figyeljük, hogyan változik a műanyag használat a munkahelyünkön.

Az egyszer használatos műanyagok csökkentése a munkahelyen nem csak a környezetnek kedvez, hanem a munkatársaknak is. A tudatosság és az elkötelezettség a fenntarthatóság iránt megerősíti a csapatot és pozitív hatással van az egész munkahelyi légkörre. 

 

Csatlakozz hozzánk a fenntartható jövőért!