12h-ig leadott rendelésed akár másnapra nálad lehet. 14990Ft felett díjtalan kiszállítással. 

Telefon: +36 20 4756406 vagy VIBER

Blog

Bin Audit- Áttekintés az eldobható műanyagokról

Major Dániel
2023.07.24 11:47
Bin Audit- Áttekintés az eldobható műanyagokról

Bin Audit - Áttekintés az eldobható műanyagokról

A bin audit remek módja annak, hogy felmérjük, mennyi felesleges hulladékot termelünk, és javítsuk a komposztálási és újrahasznosítási szokásainkat.

 

Mit tehetsz

Végezz egy hulladék kuka átvizsgálást annak érdekében, hogy felfedezd az összes olyan "hulladékot", amelyet elkerülhetsz, újrahasznosíthatsz vagy komposztálhatsz.

 

Hogyan teheted meg

Akár otthon, az iskolában vagy a munkahelyen vagy, a hulladék kuka átvizsgálás remek módja annak, hogy megismerd, milyen hulladékot termelsz, és felfedezd az alternatívákra vonatkozó esetleges téveszméket. Például, ha a kuka átvizsgálás során azt látod, hogy a családtagok, osztálytársak vagy munkatársak kartondobozokat dobálnak a szemétbe, ellenőrizheted, hogy van-e lehetőség azok újrahasznosítására.

 

Készülj fel

Ha a munkahelyen vagy az iskolában végzed a feladatot, hozz össze egy csapat kollégát / osztálytársat / tanárt, akik szívesen részt vennének a hulladék kuka átvizsgálásban. Sokkal gyorsabb és eredményesebb folyamat lesz, ha többen vesztek részt benne. Ha otthon végzed el a feladatot, vagy egyedül csinálod, vagy bevonod a háztartás többi tagját. Válassz egy olyan napot, amikor éppen kiürültek a kukák (ne akkor állj neki a feladnak, amikor a hulladék már hetek óta gyűlik).

 • Gondoskodj róla, hogy elegendő időt hagyj a hulladék gyűjtésére, de ne hagyd, hogy már rothadni kezdjen.
 • Válassz olyan helyszínt, ahol védett a környezet, jó a szellőzés és könnyen tisztítható.
 • Biztosítsd, hogy a szél ne fújja el a hulladékot. Szerzél be néhány ponyvát barátoktól, szomszédoktól vagy kollégáktól.
 • Opcionálisan: szerezz be néhány vödröt és mérleget, hogy kiszámold a vizsgált hulladék térfogatát és súlyát.
 • Rajzolj egy táblázatot, hogy nyomon tudhasd követni, mit találsz a kukákban. Lehet, hogy csak két oszlopra van szükséged: Hulladék kategória és Tömeg / térfogat. Mindenesetre hasznos lehet feljegyezni a dátumot, hogy ki segített a felmérésben, és hogy milyen típusú kuka volt az átvizsgált (komposztálás, általános hulladék, újrahasznosítás).
 • Szerezz be kesztyűt (előnyösen moshatót), hogy a kezed tiszta maradjon.

Szemeteskuka mellé dobott papírgalacsinok

A nap folyamán

Gyűjtsd össze a szemetes kuká(ka)t. Szétválogathatod őket típusonként (lehet akár így: komposztálás, újrahasznosítás, általános hulladék, de ez a szétválogatás a te otthonod, iskolád vagy munkahelyed rendszerétől függ).

 • Kezdd az egyik típusú hulladékkal, és ürítsd az egészet a ponyvára.
 • Válogasd szét a hulladékot halomba. Például szétválogathatod az általános hulladékot:
 1. elemek,
 2. papír,
 3. ételmaradékok,
 4. műanyag palackok,
 5. műanyag evőeszközök,
 6. lágy műanyagok,
 7. konzervdobozok,
 8. kartondobozok,
 9. üveg.
 • Becsüld meg, mekkora a hulladék mennyisége vagy aránya az egyes halmokban (vagy pontosan mérj, ha van mérleged), és írd be ezt az adatot a táblázatodba.
 • Ha van másik kuka is, ismételd meg a folyamatot, majd takarítsd el a helyszínt.

A következő lépések

Miután átvizsgáltad a kukát, számos hasznos információ áll rendelkezésedre. Kezdd a "könnyen elérhető célpontokkal"; azaz olyan dolgokkal, amelyeken könnyen változtathatsz, és amelyek nagy hatással járnak.

Koncentrálj ezekre az egy-két elemre, és gondold át, hogyan tudod javítani. Lehet, hogy kiküszöbölsz egy olyan terméket, amely gyakran a szemétben köt ki, vagy megtalálsz egy helyi újrahasznosító központot azoknak az elemeknek, amelyek nem kerülhetnek a rendes újrahasznosító kukákba.

Tűzz ki okos célokat (SMART= Specifikus, Mérhető, Elérhető, Releváns, Időhöz kötött) a kukádban talált minden elem csökkentésére. Rendszeresen gondolkodj el ezeken a célokon, és végezz újra kukafelmérést 6 vagy 12 hónap elteltével, hogy nyomon követhesd az előrehaladásodat.

 

A hatás

A hulladék kuka átvizsgálással csökkentheted a szükséges szemét mennyiségét és a szállítással járó károsanyag kibocsátást is. Ráveheted a családtagjaidat vagy munkatársaidat, hogy gondolkodjanak el a saját hulladékukon, és segíthetsz nekik kialakítani olyan konkrét viselkedési formákat, amelyeket megváltoztathatnak.

Az eredmények nem csak az otthonodban, az iskoládban vagy a munkahelyeden jelentkeznek majd. Az újonnan elsajátított szokásokat haza viszed, és családtagjaidra, barátaidra is hatással leszel. Minél több ember kapcsolódik be az ötletbe, annál nagyobb hatása lehet a környezetvédelemnek.

Ezenkívül a hulladék kuka átvizsgálás lehetőséget ad arra, hogy a munkahelyeden vagy az iskoládban lévő csapattal közösen célokat tűzzetek ki a műanyag hulladék csökkentésére. Együtt dolgozhattok azon, hogy kevesebb műanyagot használjatok, és jobban figyeljetek a szelektív hulladékgyűjtésre.

Ne feledd, hogy a műanyagmentes július csak az első lépés az egész éves műanyagmentes életmód felé. Miután belevágsz a kihívásba, folytathatod a törekvést egész évben. Minden apró változtatás számít, és akár TE is lehetnél az a személy, aki másokat is inspirál a környezettudatosabb életmódra.

Ha szeretnél továbbra is kapcsolódni a műanyagmentes közösséghez, és értesülni az újabb tippekről és ötletekről, iratkozz fel a hírlevelünkre! Így rendszeresen kaphatsz friss információkat a műanyagmentes életmódról, valamint további tippeket és inspirációkat arról, hogy hogyan csökkentsd a környezetre gyakorolt ​​hatásodat.

Minden egyes lépés számít, és együtt tehetünk azért, hogy a műanyag szennyezés csökkentésével tiszta és élhető bolygót hagyjunk örökségül a jövő generációk számára. Csatlakozz hozzánk a műanyagmentes kihívásban és tedd meg a saját részedet a fenntartható jövő érdekében!