12h-ig leadott rendelésed akár másnapra nálad lehet. 14990Ft felett díjtalan kiszállítással. 

Telefon: +36 20 4756406 vagy VIBER

Blog

Sport és hidratálás. Hogyan csináld?

Major Dániel
2022.09.22 19:33
Sport és hidratálás. Hogyan csináld?

Sport és hidratálás

Két fontos tényező van a sportolási hidratációval kapcsolatban: az elegendő folyadék a szervezetben és a megfelelő vércukorszint fenntartása. Mindketten nagy szerepet játszanak abban, hogyan érzed magad és hogyan teljesítesz, miközben fizikailag aktív vagy.

 

Szörfözni induló lány az óceánban

Szakértők becslése szerint 760 ml és 1,3 liter közötti vizet veszítünk egy óra edzés alatt. Az összes hiányzó folyadékot pótolni kell, és átgondoltan kell tenni. Ha visszaüt egy energiaital, akkor átmeneti lendületet ad, de ha elfogy, rosszabbul jársz, mint korábban. Amire a szervezetnek valóban szüksége van, az a víz.

 

Nem minden termék egyenlő.

Sok olyan termék van a piacon, amelyek azt állítják, hogy megfelelőek a sportolás alatti hidratálásra, de kevés a hosszú távú megoldás, és sok közülük nemkívánt mellékhatásokkal jár. Például az edzés előtti italok és porok minden bizonnyal megcsinálják a trükköt, hogy biztosítsák az induláshoz néha szükséges rúgást, de a mellékveséket is kiürítik, ami a szakértők szerint „mellékvese kimerültséghez” vezet. Ez akkor fordul elő, ha a mellékvese túlterhelt, és már nem képes a szokásos kortizol szintet előállítani, ami olyan tünetekhez vezethet, mint a fáradtság, szédülés, alacsony vérnyomás stb. Nem tűnik olyan kockázatnak, amelyet érdemes vállalni, ha vannak olyan lehetőségek is, amelyeknek nincs káros hatása.

 

red bull energia ital

 

Hogy jobban megértsük, mire van szükségünk, beszéljük meg, miért olyan fontos téma a sportolási hidratálás

 

Miért fontos? Egy 2018-as tanulmány szerint a Magyarok nagyjából 63,5%-a sportol legalább heti egy alkalommal.

  • Ezen belül 13,1%-a heti egyszer,
  • 36,1%-a hetente többször, és
  • 14,3%-a majdnem mindennap valamilyen sporttevékenységet végez.

Ez azt jelenti, hogy sok embernek napi szinten szüksége van extra hidratálásra.

 

műanyag kulacsot tartó férfi kéz

Fizikai tevékenység közben sok vizet használunk el testünkből. Az izzadásra szükség van fizikai aktivitás során, mivel lehűti a testet, de ezáltal vizet von el a testből, ami kiszáradáshoz vezethet. A vízzel együtt fontos ásványi anyagok és sók is távoznak a szervezetből, amikor izzadsz. Ezeket a most hiányzó anyagokat gyorsan és megfelelően pótolni kell.

 

Az ember akár előre is készülhet, ha elegendő vizet fogyaszt a sportolás kezdete előtt.

 

Mikroenergia | vízcsepp®

microdrinket egy súlyon

 

Ha lehetséges, a vízzel való hidratálás a legjobb módja annak, hogy tested optimalizáld a fizikai aktivitáshoz. A víz szabályozza a testhőmérsékletet, szabályozza az ízületek, porcok működését, serkenti a mentális egészséget, valamint tápanyagokat és oxigént szállít a szervezetben.

 

Ha energialöketre van szükséged, van mód arra, hogy az egészséged feláldozása nélkül megkapd.

 

Természetes koffein

A sokféle formában, több forrásból elérhető természetes koffein nagyszerű módja annak, hogy megkapd a szükséges lendületet az induláshoz vagy a nyomás folytatásához. Bónuszpontokat adunk, ha hozzáadott cukor és tartósítószer nélkül fogyasztjuk.

 

A felesleges összetevők nélküli természetes koffein nagyszerű példája a Waterdrop® Microenergy termékcsaládja. Közvetlenül a kávébabból nyert koffeint használva jól érezheted magad, mivel természetes forrásból származik. Az immár 3 ízletes ízben elérhető Microenergy kiváló módja annak, hogy energiával töltődj fel.

Nézzük meg közelebbről:

 

Mikroenergia | Waterdrop® ORO

microdrink energy oro kapszulák

A mangó, a guava és a guayusa növény természetes kivonatainak felhasználásával készült ORO finom trópusi ízzel rendelkezik, amely nem csak segít, hogy több vizet igyál, hanem italonként 90 mg természetes koffeint is ad. Egyszerre ízletes és élénkítő, ez az új íz a Microenergy kollekcióban nagyszerű módja annak, hogy felpörgesd magad.

Mikroenergia | Waterdrop® NERO

microenergia nero egy üvegpalackban

nero energia kapszulák

Az Amazonas őslakosai által fejfájás, görcsök és láz enyhítésére, serkentő szerként használt guarana, részben a természetes koffein forrása a NERO pezsgőtablettának. A guarana magas tápanyagtartalma energiaadó tulajdonságain túl különféle vitaminokat, fehérjéket, ásványi anyagokat és tanninokat tartalmaz.

Kóladióval és szederrel kombinálva a NERO gyümölcsös ízének megteremtése érdekében. Kiváló alternatívája az edzés előtti italoknak és energiaitaloknak, mivel italonként 80 mg természetes koffeint tartalmaz.

 

Mikroenergia | Waterdrop® SHIRO

férfi edzés közben, előtte waterdop shiro energia kapszulák dobozban

 

A reggeli edzés elindításának nagyszerű módja a SHIRO , amely a cseresznyevirágot, a mályvát, a ginzenget és a kávébabból származó természetes koffeint keveri össze, hogy egy kis lendületet adjon a dolgoknak. Italonként 60 mg természetes koffeinnel kihagyhatod a kávét vagy az energiaitalt, és vízzel töltheted fel energiaszinted. Hozzáadott cukor és tartósítószerek nélkül forduljon a SHIRO -hoz, ha a következő nap ijesztőnek tűnik.

 

Maradj hidratált!

A természetes koffein mellett egy másik módja annak, hogy jól hidratáld magad, ha viszel magaddal egy újrafelhasználható palackot, és gondoskodsz arról, hogy az mindig tele legyen. Fontos, hogy a testmozgás előtt, alatt és után hidratálj, így ha mindig kéznél van egy teli vizes palack, segít a szervezet felkészülésében és felépülésében.

A teljes kapacitású működéshez vízre van szükségünk, hát igyunk!