12h-ig leadott rendelésed akár másnapra nálad lehet. 14990Ft felett díjtalan kiszállítással. 

Telefon: +36 20 4756406 vagy VIBER

Blog

Szemétből épít erdőt

Thomas Dambo
2021.12.04 12:00
Szemétből épít erdőt

 

A jövő erdeje: "3 tonna műanyagból erdőt csináltunk Mexikóvárosban"


Ismerd meg Thomas Dambot  aki szemétből épített egy komplett erdőt, hogy ezzel is felhívja a figyelmet a mai problémák egyik legnagyobbikára, a műanyag hulladékra. A továbbiakban az ő gondolatait olvashatjátok.

"A szemétgyűjtéssel foglalkozó emberek sem a jövedelmi skálán, sem a társadalmi piramisban nem állnak a legmagasabb helyen. Azt hiszem, ez szégyen, mert ezek azok az emberek, akik a szemeteinket kezelik, ezek azok a hősök, akik gondoskodnak arról, hogy ne fulladjunk bele, és azok, akik gondoskodnak arról, hogy az óriási napi hulladékunknak ha csak egy töredékét is de hasznosítsuk újra.
Szerintem ez az egyik fő oka annak, hogy bolygónkat teljesen beborítja a hulladék. Mert az emberek nem látják, hova kerül a szemetük, és nem ismerik azokat az embereket, akik foglalkoznak vele – úgy gondolom, hogy ünnepelnünk kell ezeket az embereket, – megmutatni, milyen csodálatosak ők, és mennyi potenciált és mennyi csodálatos dolgot teremthetünk a hulladékkal. Mert ezzel a holnap gyerekei úgy nőhetnek fel, hogy a szeméttel akarnak dolgozni, mert nem valami csúnyának és büdösnek látják, hanem valami szépnek és értékesnek.
Művészként ez a fő probléma, amellyel minden munkámban foglalkozom – és hogy miért készítettem el a jövő erdőjét?
Mexikóvárosban ezeket a hősöket Pepenadoroknak hívják, és segítségükkel ők, gyermekeik, több mint 700 diák, egy árvaház, idősek otthona és több mint 100 önkéntes, 3 tonna műanyag hulladékot alakítottunk egy 500 m2-es színes műanyag erdővé, tele virágokkal, fákkal és állatokkal.
8 hétbe telt, mire összeszedtük a szemetet és megépítettük az erdőt, amely most a Chapultepec botanikus kertjében látható.

Üdvözöllek a dzsungelben

 

"Egész életemben készítettem, alkottam és előadtam, volt egy kis grafikai vállalkozásom, turnéztam egy human beatbox show-val Norvégiában, hét rap albumot készítettem és 200 koncertet adtam, graffitit festettem és mindenféle street art-ot csináltam. YouTube-tartalom, zenei videók és szcenográfia TV-hez és színházhoz, és volt néhány tévéműsor Dániában az újrahasznosításról. De az elmúlt tíz évben a szemetesből készült nagyméretű szobrokra és installációkra koncentráltam, leginkább az újrahasznosított óriási fából készült troll szobraimra, az újrahasznosított interaktív boldog falamra és az újrahasznosított madárház utcai művészeteimre."

 

 

Ez a műanyag erdő tele van egzotikus vadvilággal

 

Ez a szélsőségek projektje volt: egy nap a nyomornegyedben lévő szemétlerakón műanyagot gyűjtöttünk, állatokat építettünk a helyi gyerekekkel egy műhelyben, és ugyanazon este megmutattuk, mit készítettünk Mexikóváros polgármesterének, valamint a gazdagoknak és híreseknek. 
Szó szerint kikapartuk ezeket a kék műanyag ágytálakat, amelyekbe beteg emberek ürítettek a kórházban, és óriási virágokká változtattuk őket. Az emberek meglátogatták a projektet, és azt mondták: „Hú, ez olyan gyönyörű…. de várj, ez egy ágytál”, és ez az érzés elgondolkodtat.

 

 

 

 

 

 

 

 

A gyerekek nagyon szerették felfedezni

 

 

 

 

 

Én, büszkén állok a munkám előtt


Íme egy videó, amely szépen összefoglalja az egész projektet


 

 
forrás: Boredpanda