12h-ig leadott rendelésed akár másnapra nálad lehet. 14990Ft felett díjtalan kiszállítással. 

Telefon: +36 20 4756406 vagy VIBER

Blog

9 jel, hogy túl sok vizet Iszol

Major Dániel
2021.09.13 22:50
9 jel, hogy túl sok vizet Iszol

A legtöbben csak szeretnénk több vizet inni, de van, akinek megárt a sok a jóból.

 

Hogyan lehetséges túl sok vizet inni?

A dietetikusok folyamatosan emlékeztetnek minket arra, hogy az elegendő mennyiségű víz fogyasztása, elengedhetetlen a testünk megfelelő működéséhez. És az is - hacsak nem iszol túl sokat belőle. Bár a legtöbb ember figyeli a kiszáradás jeleit , a túlzott vítzfogyasztás ugyanolyan veszélyes. A túl sok ivás vízmérgezést okozhat , más néven hyponatremia-t. Súlyos esetekben a vízmérgezés egészségügyi problémákhoz vezethet, például görcsökhöz, kómához és akár halálhoz is.

Nézzük hát mire figyelj, mik lehetnek az intő jelek.

Soha nem hagyod el a házat palack nélkül

RATTANAKUN THONGBUN / EYEEM/GETTY IMAGES

SOHA nem hagyod el a házat kulacs nélkül, és állandóan a kezedben van

Ha egész nap cipeled a vizes palackot, és ha kifogyott, azonnal feltöltöd, akkor lehet, hogy túl sok vizet iszol. Ha folyamatosan vizet iszol, alacsony nátriumszint alakulhat ki a véredben, ami a szervezet sejtjeinek megduzzadását okozhatja .  Különösen veszélyessé válhat, ha az agy duzzadni kezd. Az agyad csak körülbelül 8-10% -al duzzadhat, mielőtt eléri a koponyát, és kinyomja az agytörzset.

 

iszol ha nem vagy szomjas 

NEGYVENFORKS/GETTY IMAGES

Akkor is iszol vizet, ha nem vagy szomjas

A legjobb módja annak, hogy megtudd, szüksége van -e több vízre a szervezetednek, ha tudatában vagy annak, hogy valóban szomjas vagy-e. „Testünk úgy van programozva, hogy harcoljon a kiszáradás ellen. A beépített mechanizmusok, mint a szomjúság érzet, megvédenek minket ez ellen. A szomjúság minden test egyedi monitorja, amely tudatja velünk, ha többre van szükségük.  Persze azt mondják, hogy az sem egészséges az, ha megvárjuk, amíg szomjasak leszünk. Ezért meg kell találnunk az arany középutat. Erre vannak egészen jó applikációk, melyek meghatározott időközönként figyelmeztetnek arra, hogy igyunk.   

 

Gyakran jársz wc-re, beleértve az éjszakát is

GEORGE MDIVANIAN / EYEEM / GETTY IMAGES

Folyamatosan vizet iszol, amíg a vizeleted tiszta nem lesz

Ha egészséges mennyiségű folyadékot iszol, a vizelet színe szalmaszínű vagy átlátszó sárga. Bár a legtöbb ember úgy véli, hogy a tiszta vizelet a legegészségesebb hidratációs jel, a pigmentáció nélküli vizelet annak a jele lehet, hogy túl sokat iszol. A legtöbb ember számára napi nyolc -tíz pohár vizet normális mennyiségnek tekinthetünk.  Ez a javaslat az egyén magasságától, súlyától és fizikai aktivitásától függően változik. 

 

Hányingered van, és/vagy hánysz is

EUGENEKEEBLER/GETTY IMAGES

Gyakran jársz wc-re, beleértve az éjszakát is

Lehet, hogy túl sok vizet iszol, ha gyakran felébredsz az éjszaka közepén, arra, hogy ki kell menned a fürdőszobába. A Cleveland Clinic szerint a legtöbb ember naponta hat -nyolc alkalommal jár wc-re. Ha azon kapod magad, hogy naponta több mint tízszer kell menned, valószínűleg több vizet iszol, mint amennyire szüksége van a szervezetednek . Egyéb okok közé tartozik a hiperaktív hólyag és a koffein. Az éjszakai vizelés megelőzése érdekében az utolsó pohár vizet, néhány órával lefekvés előtt kell meginni, hogy a veséknek legyen ideje kiszűrni a vizet a testedben. A gyakori vizelés a diabetes insipidus jelzője is lehet.)

 

Hányingered van, és/vagy hánysz is

PHOTOALTO/ALIX MINDE/GETTY IMAGES

Hányingered van, és/vagy hánysz is

A túlhidratáció tünetei nagyon hasonlítanak a kiszáradásra. Ha túl sok vizet iszol, a vesék képtelenek megszabadulni a felesleges folyadéktól, és a víz elkezd felgyűlni a szervezetedben. Ez számos kellemetlen tünetet okozhat, gyakran hányingert, hányást és hasmenést. 

 

Lüktető fejfájásod van egész nap

EGYSZÍNŰ/GETTY IMAGES

Lüktető fejfájásod van egész nap

A fejfájás a kiszáradás jele. Hasonlóan a hányingerhez, hányáshoz és hasmenéshez. Ha túl sok vizet iszol, csökken a vér sókoncentrációja, ami megduzzad a szervek sejtjeiben. Amikor a sókoncentráció alacsony, a sejtek növekednek. Ha túl sok folyadéktól, az agy valóban megnőhet, és a koponyához nyomódik. Ez a hozzáadott nyomás lüktető fejfájást és súlyosabb egészségügyi problémákat, például agykárosodást és légzési nehézségeket okozhat. 

 

Duzzanatot vagy elszíneződést észlelsz a kezeden, az ajkaidban és a lábadon

IAN HOOTON/GETTY IMAGES

Duzzanatot vagy elszíneződést észlelsz a kezeden, az ajkaidban és a lábadon

A hyponatremiások sok esetben észrevehető duzzanatot vagy elszíneződést tapasztalnak a kezükben, az ajkakban és a lábakban. Amikor a test összes sejtje megduzzad, a bőr is láthatóan felpuffad, vizesedik. Azok, akik túl sok vizet isznak, hirtelen megpuffadhatnak a duzzanatok és a véráramlás miatt. Ha naponta több mint 10 csésze vizet iszol, és duzzanatot vagy elszíneződést észlelsz a kezedben, az ajkaidban és a lábadon, fontold meg a vízfogyasztás csökkentését, és nézd meg, hogy a tünetek enyhülnek-e. 

 

Az izmaid gyengének érzik magukat, és könnyen görcsölnek

TRAVELCOUPLES/GETTY IMAGES

Az izmaid gyengének érzik magukat, és könnyen görcsölnek

Az egészséges, teljesen jól működő test egyensúlyban van. Ha túl sok vizet iszol, az elektrolitszint csökken, és ez az egyensúly veszélybe kerül. Az alacsony elektrolitszint számos kellemetlen tünetet okozhat, beleértve az izomgörcsöket, láb görcsöket. Megelőzheted az izomproblémákat, ha napi pár pohár vizet helyettesítesz kókuszvízzel, amely tele van elektrolitokkal és 100 százalékban természetes.

Fáradtnak vagy fáradékonynak érzed magad

SHIRONOSOV/GETTY IMAGES

Fáradtnak vagy fáradékonynak érzed magad

A vesék felelősek az elfogyasztott víz szűréséért a testben És gondoskodnak arról, hogy a véráramban lévő folyadék szintje kiegyensúlyozott maradjon . A túl sok víztől, a veséidnek még keményebben kell dolgozniuk, stresszes reakciót váltva ki a hormonokból Ez végül stresszt és fáradtságot okoz. Ha állandóan vizet iszol, és azon kapod magad, hogy nehezen tudsz felkelni az ágyból, akkor az lehet az oka, hogy felesleges stressznek tetted ki a veséidet.

 

Most már tudod mire kell figyelned, ha a fentiek közül bármelyik tünet nálad is jelentkezik. A vízfogyasztás, hidratálás rendkívül fontos. Egy termosz vagy egy kulacs segíthet abban, hogy a megfelelő mennyiségű folyadék elfogysztását kontrollálni tudd. Nézz körül a webshopban, többféle Tritán kulacs vagy rozsdamentes termosz közül tudsz válogatni.  Legyen az hőtartós termosz vagy egyszerű, szimplafalú palack, mindegyikben szivárgásmentesen tudod magaddal vinni az innivalód. 

24bottles clima palack

forrás: Lianna Roth Hursh

thehealthy.com