12h-ig leadott rendelésed akár másnapra nálad lehet. 14990Ft felett díjtalan kiszállítással. 

Telefon: +36 20 4756406 vagy VIBER

Blog

5 tény amit figyelembe kell venned, hogy megfelelő palackot válassz. 2.rész

Major Dániel
2021.10.06 22:38
5 tény amit figyelembe kell venned, hogy megfelelő palackot válassz. 2.rész

2.fejezet Újrafelhasználható vizes palackok anyagonként

 Termoszok és kulacsok többféle méretben

 

Az első részünkben kiveséztük, hogy miért is fontos, hogy az eldobható műanyag palackok helyett, fenntarthatóbb, újrafelhasználható kulacsot, termoszt használj.  

Második részben felsoroljuk az egyes megvásárolható palackalapanyag -típusok előnyeit és hátrányait. Ez segít kiválasztani a legjobb vizespalackot a saját elvárásaid alapján.

 

Műanyag kulacsok

 

A műanyag kulacsok széles körben elterjedtek, különösen a sportemberek körében, akiknek könnyű, hordozható palackokra van szükségük. Ezek azonban komoly negatív egészségügyi és környezeti hatásokkal járnak. Ennél találhatunk sokkal jobb lehetőségeket is.

 

Előnyök: Sokoldalú, könnyű, megfizethető

 

Sokoldalúság

 

A műanyag nyilvánvalóan sokoldalú anyag. Ezért a műanyag vizespalackok korlátlan formában, színben és textúrával készülnek. Kaphatsz egy merev műanyag palackot, csavaros felső kupakkal, amely nagyon könnyű, vagy vehetsz akár egy rugalmas, összenyomható palackot, amellyel vizet fröcskölhetsz a szádba.

 

Könnyű súly

 

A műanyag palackok tervezői praktikus, összecsukható kulacsokat is előállítottak, ezeket kifejezetten túrázáshoz találták ki, hogy csökkentsék a cipelt súlyt és helyet takarítsanak meg vele.

 

Megfizethető

 

Általában a műanyag palackok olcsók is.

 

Ars Una tritán műanyag kulacs 

Hátrányok: Az egészségbiztonsági aggályok, károsak a környezetre, gyorsan elöregednek, karcolódnak, büdösek lehetnek

 

 

Egészségbiztonsági aggályok

 

A „7” számmal ellátott kemény műanyag palackokból Bisphenol A (BPA) vegyi anyag szivároghat ki az általuk tartalmazott italokba. 

A BPA ipari vegyi anyag, amelyet korrózióálló gyanták előállítására használnak. A kioldódás valószínűsége akkor is nő, ha a BPA -val készült műanyag palack felmelegszik a napon vagy forró italokat tartalmaz.

A BPA tulajdonságai utánozzák az ösztrogén hormon sejteket, ezért összezavarják a testet, és zavarják a sejtek működését és a reprodukciós folyamatokat. Ezért minősítették endokrin károsítónak.

Mindenféle egészségügyi hatás kapcsolódik a BPA -hoz az elhízástól a meddőségig. A Medical News Today a következő egészségügyi kockázatokat sorolja fel lektorált tanulmányok összeállítása alapján:

 

 • A   pubertást és az ovulációt befolyásoló reproduktív rendellenességek, amelyek mindkét nemben meddőséghez vezethetnek
 •   Szív- és érrendszeri betegségek, köztük szívbetegség, angina, szívroham és magas vérnyomás
 •   Inzulinrezisztencia, potenciális súlygyarapodáshoz vagy 2 -es típusú cukorbetegséghez vezethet
 •   Magzati agyfejlődés, amely a gyermekek szorongásához és a társadalmi viselkedésre gyakorolt ​​hatásokhoz vezethet
 •   Mell- és prosztatarák
 •   Asztma gyermekeknél, az anya terhességének második trimeszterében jelentkeznek

 

Sok ország bizonyos mértékig korlátozta a BPA -t tartalmazó műanyagok használatát. Az USA -ban az FDA betiltotta a BPA használatát olyan bébiápolási termékekben , mint a tápszercsomagolás, az ivópoharak és a csecsemőpalackok. Franciaország betiltotta a BPA használatát minden élelmiszer tárolóban, csomagolásban és edényben. Az EU korlátozza a BPA szintjét az élelmiszerek csomagolásában is.

 

Íme, néhány tipp a BPA elkerülésére.  Keress BPA-mentes termékeket, és kerüld a 3-as és 7-es számokkal ellátott konzervek és műanyagok használatát.

 

Káros a környezetre

 

Annak ellenére, hogy az újrafelhasználható műanyag palackokat hosszabb használatra tervezték, mint az egyszer használatos műanyag palackokat, hajlamosak gyorsan elhasználódni más anyagokhoz képest. Ezért valószínű, hogy életük végén ők is hulladéklerakókba kerülnek. Az egyetlen módja annak, hogy valóban megszüntessük a műanyag káros hatásait, ha a lehető legjobban elkerüljük.

 

Gyorsan öregszik

 

A műanyag nem őrzi meg fiatalos fényét annyira, mint más anyagok. Könnyen megrepedhet, karcolódhat vagy deformálódhat, az idő múlásával, az általános kopás miatt. Valójában minél több kopást látsz a műanyag palackon, annál valószínűbb, hogy vegyi anyagok oldódnak ki, vagy mikroműanyagok kerülnek az italodba.

 

Mosogatógépben nem mosható

 

A műanyagok hő hatására sérülhetnek. Bár a polikarbonát és tritán alapanyagból készül termékek csomagolásán, rajta lehet, hogy mosogatógépben mosható, mégis azt ajánljuk, hogy kézzel mosd el őket.    

 

Mi ez a szag?

 

A műanyag palackok idővel furcsa szagot áraszthatnak, mivel az élelmiszereknek átveszik az illatát.

 

Biztonsági tippek a műanyag palackok használatához

 

Ha úgy döntesz, hogy mindenképp műanyagból készült kulacsot vásárolsz, próbáld meg betartani ezeket az egyszerű szabályokat

 •   Kézzel mosd el őket hideg vízben
 •   Csak hideg italokhoz használd őket
 •   Ne tedd kulacsot a mikrohullámú sütőbe
 •   Ne hagyd őket sokáig a napon, vagy bezárt kocsiban
 •   Cseréld le a kulacsot, ha kopottnak vagy karcosnak tűnik

 gyerek kulacsok és termoszok a homokban

Üveg vizes kulacsok

 

Előnyök: Átlátható , mosogatógépben mosható, nincs egészségügyi kockázat, nincs hatása az ízekre.

 

Átlátszó

Egy üveggel könnyen nyomon követheted, hogy mennyi vizet ittál. Így tudni fogod, mikor kell feltölteni. Az üvegpalackok az egyetlen palackok, amelyek ezt a lehetőséget kínálják, kivéve a műanyag palackokat, amelyek egészségügyi kockázatokkal járnak.

 

Mosogatógépben mosható

 

Az üvegpalackokat általában biztonságosan el lehet helyezni a mosogatógépben, épp úgy mint bármelyik vastagabb üvegtál vagy üvegpohár.

 

Az üvegpalackoknak nincs egészségügyi kockázata.

 

Nincs hatása az ízekre

 

Amikor egy üveg vizes palackból iszol, biztos lehetsz benne, hogy az innivalódnak nem lesz mellékíze vagy fura illata.

 

 

Hátrányok: Nincs szigetelés, könnyen törik, nehéz

 

 Nincs szigetelés

 

Az üvegpalackok nem biztosítanak hőszigetelést. Hacsak nem töltöd meg az üveget néhány jégkockával, az ital nem marad hideg. A palack külseje azonban hideg lehet amikor megfogod. Emiatt, valamint, hogy kevésbé legyen sérülékeny, sok üveg vizespalack műanyag vagy szilikon burkolatba kerül, amelyek célja a tervezési hibák egy részének megoldása.

 

Könnyen törik

 

Az üveg könnyen összetörhet, ha leejted. Ezért az üveg vizespalackokat gyártó cégek műanyag burkolatokat és vastagabb falú üvegeket fejlesztettek ki, hogy csökkentsék a törés esélyét. De a vastagabb falak és a több anyag nagyobb súlyt jelent, és az üveg emiatt nehéz. Ne feledd, hogy balesetek előfordulnak, és ha leesik az üvegpalack, nincs biztosíték arra, hogy nem törik össze.

 

Nehéz

 

A különböző vizespalackok közül az üveg vizespalackok a legnehezebbek. Ezért alkalmasak olyan tevékenységekre, amelyeknél nincs szükség hordozásra, de azoknak, akik egy üveget szeretnének, egész nap cipelni, javasoljuk, válasszanak egy könnyebb modellt. 

Az üvegpalackok jól használhatók beltéri irodákban vagy az edzőteremben, de azoknak, akik utaznak vagy sok más dolgot kell magukkal vinniük (például anyukáknak), hagyják ki az üvegmodelleket, és válasszák a rozsdamentes acélt.

 

Szimplafalú rozsdamentes acél vizes palackok

 Rozsdamentes acél termosz

Előnyök: Könnyű, tartós, nem veszélyezteti az egészséget, mosogatógépben mosható, megfizethető

 

Könnyűsúlyú

A műanyag után, ezek a legkönnyebb palackok. Kiválóan alkalmasak túrázáshoz, mivel szinte alig van súlya. A 24bottle Urban palackok szimplafalú rozsdamentes acélból készülnek. Mindössze 116g súlyúak.

 

Tartós

 

A műanyagtól és az üvegtől eltérően a rozsdamentes acél palackok nem törnek össze, amikor leejted őket. Horpadások keletkezhetnek rajtuk, de nem veszítik el fő funkciójukat, a folyadéktartást.

 

Nincs egészségügyi kockázat

 

A rozsdamentes acél palackoknak nincs ismert egészségügyi kockázata. A jó minőségű rozsdamentes acél palackok 18/8 acélból készülnek. Ezek élelmiszerbiztonsági alapanyagok.  Ráadásul a palackok belsejében nincs műanyag bevonat, mint a legtöbb alumínium palackban, ami plusz egészségügyi kockázatot jelentene.


Mosogatógépben mosható

 

A többi egyszerű háztartási termékhez hasonlóan a rozsdamentes acél palackok sem igényelnek nagy felhajtást, bedobhatod őket a mosogatógépbe a többi edény és evőeszközök mellé. Csupán arra kell figyelned, hogyha a palackon kívül valamilyen dizájn bevonat található. Mert azok a legtöbb esetben nem szeretik a mosogatógépet. Vagy ha igen, akkor is leginkább a felső rácson moshatók.

 

Megfizethető

 

Tekintettel a hosszú élettartamra, a rozsdamentes acél palackok nagy értéket képviselnek. Használhatsz egyet tíz évig, míg mások palackozott vizet vásárolnak, ami napról napra drágább lesz.

 

 

Hátrányok: Hőt továbbít, nincs szigetelés, könnyen horpad

 

Hőt továbbít

 

Mivel a fém könnyen átadja a hőt, az egyfalú rozsdamentes acél palack nem jó választás, ha a palackot forró italokhoz szeretnéd használni. Megégetheted a kezed, ha nem teszed be szövetbe vagy neoprén ruhába.

 

Nincs szigetelés

 

A hideg italok is gyorsan elveszítik hőmérsékletüket egy rozsdamentes acél vizes palackban, mivel az oldalfal gyorsan alkalmazkodik a külső hőmérséklethez.

 

Horpadhat ha leejted

 

Annak ellenére, hogy nem törnek könnyen, az egyfalú rozsdamentes acél palackokról ismert, hogy ha leejted, horpadhatnak. 

 

 Szigetelt (duplafalu) rozsdamentes acél vizes palackok, termoszok

 

Előnyök: Melegen tartja a forró italokat és a hideg italokat, tartós, hordozható, nincs egészségügyi kockázat, stílusos, megfizethető

 

A forró italokat melegen, a hideg italokat hidegen tartja

 

A legtöbb szigetelt vizespalack kettős falú termoszszerű kialakítással rendelkezik, amely javítja a folyadék hőmérsékletének fenntartását.

 

Például a Svéd Carl Oscar termoszok 10 órán keresztül melegen, vagy 24 órán át hidegen tartja az italt a VacuumShield™ technológiának köszönhetően. A vákuumszigetelés megakadályozz, hogy a palack külső fala átvegye a folyadék hőmérsékletét.

 

Tartós

 

A szigetelt vizespalackok rendkívül tartósak, mivel kettős falú konstrukciójuk védelmet nyújt a horpadások ellen. És mivel rozsdamentes acél, a törés veszélye nem jelent problémát.

 

Hordozható

 

Mivel a termoszok megakadályozzák a hőátadást, nem látsz páralecsapódást a palack külső oldalán. Ha a palackot egy táskába helyezed, nem hagy nyomot a pára lecsapódás.

 

A szigetelt vizespalackok izzadságmentes kialakítása biztosítja azt is, hogy a kezeid ne égjenek meg és ne hűljenek le a palack tartása közben. Ez azt jelenti, hogy nem kell törülközőbe vagy más anyagba csavarnod a palackot, csak hogy védd a kezed.

 

Végül, a rozsdamentes acél termoszok nem olyan nehezek, mint az üveg vizespalackok, így könnyedén hordozhatók egész nap.

 24bottles cara urban szimplafalu kulacs

Nincs egészségügyi kockázat

 

Ismétlem, a rozsdamentes acél palackoknak nincs ismert egészségügyi kockázata.

 

Profi tipp:   Honnan tudod, hogy a Carl Oscar vagy 24Bottles palackok biztonságosak? Először is, 18/8 élelmiszer minőségű rozsdamentes acélt használunk termékeinkben, amelyeket általában az élelmiszeriparban használnak. A 18/8 szám a króm és a nikkel százalékos arányát jelenti az acélban. A 18 százalék króm és 8 százalék nikkel megerősíti a rozsdamentes acél szilárdságát és tartósságát. Az eredmény egy olyan termék, amely megszünteti a rozsdát, a korróziót, a foltokat és a fémszagokat, valamint az italokat befolyásoló ízeket.

Elegáns

A szigetelt, rozsdamentes acélból készült palackok széles színválasztékban kaphatók, így kombinálhatod öltözékeddel. Néhányuk matt, míg mások fényes, lakkhoz hasonló felületűek. Nézd meg a 24Bottles palackjait. A fémes színektől, a virág mintákon át, egészen az absztrakt grafikáig minden félét találsz.

 

Megfizethető lehet

A márkától függően a rozsdamentes termoszok magasabb árban vannak, figyelembe véve tartósságukat. Például a 24Bottles 6800ft-nál kezdődik egy 500ml -es palackért.

 

Hátrányok:

Nehezebb, mint a műanyag, kézi mosás csak vákuumszigetelés esetén

 

Nehezebb, mint a műanyag

Bár a rozsdamentes acélból készült termoszok nem olyan nehezek mint az üvegből készültek, de nem is olyan könnyűek, mint a műanyag. Ha valami ultrakönnyűre van szükséged, akkor más lehetőségeket is megfontolhatsz.

 

Kézi mosás a vákuumszigetelt palack esetén

Ezeknél a vizespalackoknál a vákuumszigetelés integritásvédelem érdekében kézzel kell mosni őket, és meg kell várni, hogy a kupak is kihűljön.

 

A puha sörtéjű üvegkefe megkönnyíti a kézi mosogatást. Ha azonban a palack éles belső sarkokkal rendelkezik, akkor a palack ecsettel való tisztítása is nehéz lehet. Minden Carl Oscar és 24Bottles vizes palackot gondosan eldolgoztak, hogy a maximális tisztítást megkönnyítsék és biztonságosak legyenek.

rozsdamentes termosz és tritán kulacs a carl oscartól

Alumínium vizes palackok, kulacsok

 

Előnyök: Könnyű, megfizethető

 

Könnyűsúlyú

 

Az alumínium nagyon könnyű, így kiváló alternatíva a műanyag palackokkal szemben, amikor meg kell szabadulnod minden feleslegtől.

 

Megfizethető

 

Az alumínium palackok kedvezőbb árban vannak mint a rozsdamentes acél kulacsok vagy termoszok.

 

 

Hátrányok: A belső bevonat egészségügyi kockázatokat jelenthet, az ízek tapadnak a bevonathoz, kevésbé tartósak, mint a rozsdamentes acél

 

 

A belső bélés egészségügyi kockázatot jelenthet

 

Az alumínium palackok bélést igényelnek, így a fém nem érintkezik semmilyen élelmiszerrel vagy itallal. Ennek az az oka, hogy az alumínium mérgező vegyi anyagokat bocsáthat ki, ami miatt az ételeket és italokat nem biztonságos belőlük fogyasztani. Az alumínium palackokban használt bélések nagy része műanyagból és gyantából készül, amelyek BPA vegyi anyagot tartalmaznak. Ennek a vegyi anyagnak számos negatív egészségügyi kockázata van, különösen a gyermekek számára, amint azt korábban a műanyag vizes palackokról szóló részben említettük.

 

A belső bevonat átveszi az ízeket.

 

Az alumínium palackok belső borításának másik hátránya, hogy átveszi az italok ízét. Ha például megtöltöd a palackot jeges teával, akkor a következő smoothie keserű lesz. Természetesen senki sem szereti megkóstolni a palackban lévő korábbi italok maradványait. Ha alumínium palackot választasz, érdemes azt szigorúan vízzel feltölteni.

 

Kevésbé tartós, mint a rozsdamentes acél

 

Mivel az alumínium könnyű fém, könnyebben horpad, mint a rozsdamentes acél. Az alumínium vizespalack azonban valószínűleg nem törik össze, ha leejted.

 

Most, hogy mindent tudsz az alapanyagokról, nézz körül webáruházunkban ahol rengeteg gyerekkulacsot, felnőtteknek szánt termoszokat és vizespalackokat találsz. A Svéd Carl Oscar gyermek kulacsai vidám grafikával varázsolják el a legkisebbeket. A TempFlask rúnái pedig titokzatosságot csempésznek a mindennapjaidba.