12h-ig leadott rendelésed akár másnapra nálad lehet. 14990Ft felett díjtalan kiszállítással. 

Telefon: +36 20 4756406 vagy VIBER

Blog

Az eldobható csomagolás csökkentése

Major Dániel
2023.07.03 08:00
Az eldobható csomagolás csökkentése

Gyümölcs és zöldség - Az eldobható csomagolás csökkentése a fenntartható élelmiszer-vásárlás érdekében

 

Örülök, hogy ismét itt vagy, hogy folytassuk közösen a Műanyagmentes Július kihívást. Ezúttal a gyümölcs és zöldség csomagolásával foglalkozunk, és megmutatom neked, hogyan csökkentheted a környezetre gyakorolt hatást.

 

Gyakran előfordul, hogy az élelmiszerboltok műanyagba csomagolják a gyümölcsöt és zöldséget, valamint műanyag zacskókat kínálnak az ömlesztett termékekhez. Azonban egyszerű alternatívák is léteznek, amelyek segítségével csökkenthetjük az ilyen típusú hulladékot.

 

Mi tehetsz?

 

Az első és legfontosabb lépés az, hogy utasítsd el az előre csomagolt gyümölcsöt és zöldséget. Ehelyett nézd meg a helyi élelmiszerboltban kapható ömlesztett termékeket, vagy látogass el egy termelői piacra vagy bioboltba, ahol ritkábban, vagy egyáltalán nem használnak műanyag csomagolást.

 

Válassz könnyű, újrafelhasználható terméktasakokat a szokásos műanyag zacskók helyett. Olyan táskákat keress, amelyek újrahasznosított műanyagból vagy újrahasznosított hálószövetből készültek.

 Briony pet palackból készült bevásárlótáska

 

Továbbá, érdemes megfontolni, hogy valójában szükséged van-e nejlonzacskóra. Például, ha egy csomó banánt veszel, miért ne tarthatnád őket lazán a bevásárlókosaradban, és vihetnéd haza az újrafelhasználható bevásárlótáskádban?

 

Mi a következő lépés?

 

Támogasd azokat az üzleteket, amelyek ömlesztett gyümölcsöt és zöldséget kínálnak, vagy műanyag zacskók helyett papírzacskókat ajánlanak. Ha a helyi boltod még nem teszi ezt, ne habozz megosztani az aggodalmaidat, és kérni, hogy csökkentsék a műanyag csomagolást.

 

Mi a hatás?

 

A műanyagba csomagolt gyümölcsök és zöldségek elkerülése csökkenti az újrahasznosító rendszerekre nehezedő nyomást. Ezzel csökkentjük a felesleges pazarlást.

A kihívásunknak van egy nagyon pozitív hatása. A műanyag zacskók és csomagolás elhagyása segít megóvni az értékes erőforrásokat és csökkenti a felesleges hulladék keletkezését. Emellett segít megakadályozni, hogy a műanyagok bekerüljenek az óceánokba és a hulladéklerakókba, ahol apró mikroműanyagokká bomlanak és károsítják a környezetet.

 

Ne feledjük, hogy a műanyag csomagolás veszélyes lehet az állatok számára is. Sok állat összetévesztheti a műanyagot az étellel, vagy belegabalyodhatnak, ami súlyos következményekkel járhat. Tehát amikor csökkentjük a műanyag csomagolás használatát, egyben az állatok védelmét is szolgáljuk.

 

Ezek a kis változtatások mindannyiunk számára hatalmas hatással lehetnek a hosszú távon. Ahogy elkezdjük tudatosan választani a műanyagmentes lehetőségeket, és másokat is erre ösztönzünk, egyre többen fognak követni minket. Ez pedig pozitív változást hozhat a környezetünkben és a társadalmunkban.

 

Remélem, hogy tetszett ez a gyümölcs és zöldség témájú kihívás, és inspirálódtál a fenntartható élelmiszer-vásárlás terén. A Műanyagmentes Július kihívás folytatódik, és a következő bejegyzésemben újabb érdekes és fenntartható ötletekkel fogok jelentkezni, hogy tovább segítsen téged és másokat a műanyagmentes életmód kialakításában.

 

Köszönöm, hogy velünk tartasz ezen az izgalmas úton, és ne felejtsd el meghívni barátaidat és családodat is a kihívásba! Együtt tehetünk nagy dolgokat a környezetünkért!

 

Maradj velünk, és várjuk a következő bejegyzésünket a Műanyagmentes Július kihívásról!