12h-ig leadott rendelésed akár másnapra nálad lehet. 14990Ft felett díjtalan kiszállítással. 

Telefon: +36 20 4756406 vagy VIBER

Blog

Cukor vs Édesítőszerek.

Major Dániel
2023.02.28 13:22
Cukor vs Édesítőszerek.

A cukor és az édesítőszerek gyakran kerülnek szembe egymással az egészséges étrend kapcsán. De vajon melyik a jobb választás az egészséged szempontjából?

 műanyag kulacsból ivó kisgyerek

Különösen a gyerekek szempontjából fontos tudni az édesítőszerek tulajdonságait. 

A cukor a legelterjedtebb édesítőszer, amelyet széles körben használnak az élelmiszeriparban és otthoni főzés során. Azonban a cukrot kritizálják a cukorbetegség és az elhízás okozójaként. Ezért egyre több ember fordul a cukorhelyettesítők felé, amelyek ugyanazt az édes ízt kínálják, de kevesebb kalóriát tartalmaznak és gyakran biztonságosabbak a cukorbetegek és a terhes nők számára. Az alábbiakban összehasonlítjuk a cukrot a legismertebb cukorhelyettesítőkkel, és megvizsgáljuk, melyik a jobb és melyik a károsabb.

 

Az édesítőszerek, mint például a szukralóz, aszpartám vagy stevia, általában kalóriamentesek vagy alacsony kalóriatartalmúak, így egyre népszerűbbek azok körében, akik fogyni akarnak vagy egészségesebb életmódot szeretnének folytatni. Az édesítőszerekkel készült élelmiszerek és italok gyakran ízesebbek vagy édesebbek, mint a hagyományos cukorral készült változatok.

Azonban az édesítőszerekkel kapcsolatban is merülnek fel aggályok. Néhány kutatás azt sugallja, hogy az édesítőszerek hosszú távú használata összefüggésbe hozható az anyagcsere problémákkal és a súlygyarapodással. Emellett, néhány ember emésztési problémákat tapasztalhat az édesítőszerek fogyasztása során.

Vizsgáljuk meg őket egyesével, kicsit közelebbről:

Édesítőszer egy kanálon, egy kis gyümölccsel

Az aszpartám

Az aszpartám az egyik legismertebb mesterséges édesítőszer, amelyet széles körben használnak a világban. Az aszpartámot az élelmiszeriparban sokféle termékben használják, például a cukormentes édességekben, üdítőitalokban és diabetikus élelmiszerekben. Az aszpartám azonban számos kritikát kapott, mert úgy tartják, hogy hosszú távú fogyasztása kapcsolódhat az egészségre káros hatásokhoz, például a daganatos betegségekhez, allergiákhoz és idegrendszeri zavarokhoz.

A szacharin

A szacharin az egyik legelső mesterséges édesítőszer, amelyet a XIX. században fedeztek fel. Az élelmiszeriparban sokféle termékben használják, például cukormentes édességekben, rágógumikban és diabetikus élelmiszerekben. A szacharin azonban használata kapcsolódik bizonyos egészségügyi problémákhoz, például a hólyagrák kockázatának növekedéséhez.

Az eritritol

Az eritritol egy természetes cukoralkohol, amelyet általában cukormentes édességekben, rágógumikban és diabetikus élelmiszerekben használnak. Az eritritol kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a cukor, és nem befolyásolja a vércukorszintet, ami azt jelenti, hogy biztonságos azok számára, akik cukorbetegségben szenvednek. Az eritritol általában jól tolerálható az emberek számára, de nagy mennyiségben fogyasztva hasmenést, puffadást és hasi fájdalmat okozhat.

A stevia és a szukralóz

A stevia és a szukralóz két népszerű édesítőszer, amelyeket az egészséges életmódot követő emberek széles körben használnak. Habár mindkét édesítőszer édes ízt biztosít, azoknak eltérő tulajdonságaik vannak. Ezzel a két édesítőszerrel kicsit bővebben foglalkozunk, ugyanis ez a kettő megtralálható bizonyos Waterdop és Dropz termékekben. 

A stevia

A stevia egy édesítőszer, amelyet a növényi eredetű Stevia rebaudiana növényből állítanak elő. A stevia levélben található természetes édesítőszer, amely több százszor édesebb, mint a cukor, és csak minimális kalóriát tartalmaz. A stevia egyre népszerűbbé válik az emberek körében, akik cukorbetegségben vagy az egészséges életmód mellett döntenek, mert segíthetnek csökkenteni a cukorbevitelt, miközben továbbra is lehetővé teszik az édes ízek élvezetét.

A steviát őshonosan Dél-Amerikában termesztik, ahol a helyiek már régóta használják az édesítésre. A stevia édes ízét azok a vegyületek adják, amelyeket a növényben találunk, amelyeket steviol-glikozidoknak neveznek. Ezek a vegyületek a stevia leveleiből kivonva lehetővé teszik, hogy az édes ízű ételek és italok készüljenek a cukor hozzáadása nélkül.

A stevia édesítőszer előnyei közé tartozik, hogy nem tartalmaz kalóriát, így segít a testsúlycsökkentésben és a cukorbetegek számára is megfelelő, mivel nem befolyásolja a vércukorszintet. A stevia ízét többnyire jól tolerálják az emberek, és nincs ismert mellékhatása.

A stevia édesítőszer hátrányai közé tartozik, hogy a természetes stevia növényekből származó édesítőszer általában keserű utóízt hagy maga után, ami sok ember számára kellemetlen lehet. Azonban a feldolgozott stevia édesítőszerek általában kevésbé keserűek, mivel azokat az édes ízért felelős vegyületekkel többnyire kiválasztják és tisztítják.

A stevia édesítőszer számos formában kapható, beleértve a por és a folyadék formáját is. Az élelmiszeriparban széles körben használják a cukormentes édességek, italok és egyéb termékek készítéséhez. Azonban, mint minden édesítőszer esetében, a stevia mérsékelt fogyasztása ajánlott, és a fogyasztóknak fontos, hogy olvassák el az édesítőszer címkéjét és megfelelően használják. 

Szteviát tartalmazó készítményeink:

A szukralóz

A szukralóz egy mesterséges édesítőszer, amelyet a szacharinhez és az aszpartámhoz hasonlóan a kalóriamentes édesítőszerek családjába sorolnak. A szukralóz az egyik legújabb édesítőszer a piacon, és mintegy 600-szor édesebb, mint a cukor, ugyanakkor szinte kalóriamentes, hiszen a test nem képes feldolgozni.

A szukralóz kereskedelmi neve Splenda, és gyakran használják cukor helyettesítésére az édességek, italok és más élelmiszerek készítésekor. A szukralóz nagyon stabil, és hőálló, így alkalmazható sütés és főzés során is. A szukralóz biztonságosságát a világ számos országában végzett kutatások igazolják. Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhatóság (FDA) és az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) is elfogadta a szukralózt, és biztonságosnak nyilvánította.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a szukralóz bár szinte kalóriamentes, még mindig mesterséges édesítőszer, és nem mindenki számára megfelelő. Az érzékeny egyének esetében a szukralóz használata fejfájást, puffadást, hasmenést vagy egyéb emésztési problémákat okozhat. Emellett a szukralóz használata a cukorhoz hasonlóan is növelheti az édesség iránti vágyat, és a hosszú távú hatásait még mindig vizsgálják.

Mint minden édesítőszert, a szukralózt is mérsékelten kell használni, és fontos, hogy figyelemmel kísérjük, hogyan reagál rá a szervezetünk. Ha bármilyen kellemetlen tünetet tapasztalunk a szukralóz használata során, akkor érdemes abbahagyni a használatát, és konzultálni az orvossal vagy dietetikussal.

A stevia és a szukralóz egyaránt alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek, amelyek segíthetnek az embereknek csökkenteni a cukorbevitelüket, és ezzel hozzájárulni az egészségesebb életmódhoz.

Szukralózt tartalmazó készítményeink:

Melyik édesítőszert használhatják gyerekek, terhes nők vagy cukorbetegek?

terhes nő és egy kislány

Az édesítőszerek használata terhes nők és gyermekek esetében is megengedett, de mindig fontos, hogy az adott édesítőszer biztonságos és megfelelő mennyiségben kerüljön fogyasztásra. A cukorbetegek számára különösen fontos, hogy a vércukorszintjüket ellenőrizzék, és megfelelően adagolják az édesítőszert.

Az aszpartám és a szukralóz számos országban, beleértve az Egyesült Államokat és az Európai Uniót is, biztonságosnak minősülnek, és elfogadható napi adagokat határoztak meg a fogyasztásukra. Az eritrit, a xilit és a stevia szintén biztonságosnak tekinthetők a mérsékelt fogyasztás mellett. A szorbit és a mannit viszont nagyobb mennyiségben hasmenést okozhatnak, így a túlzott fogyasztásuk kerülendő. A fruktóz és a maltodextrin biztonságos mennyiségét illetően kevesebb információ áll rendelkezésre, így a fogyasztásukkal kapcsolatban további kutatásokra van szükség.

Összességében az édesítőszerek használata során mindig fontos, hogy mérsékelten fogyasszuk őket, és olvassuk el az édesítőszer címkéjét, hogy megtudjuk, milyen mennyiségben fogyaszthatóak biztonságosan. Ha bármilyen kérdésed van az édesítőszerekkel kapcsolatban, érdemes orvoshoz vagy táplálkozási szakemberhez fordulnod.

A cukor azonban ismert és megbízható édesítőszer, amelyet évszázadok óta használnak. Azonban túlzott cukorfogyasztás hosszú távon egészségügyi problémákat okozhat, például fogszuvasodást, elhízást, cukorbetegséget és más anyagcsere problémákat.

egy kanál méz

A válasz tehát az, hogy mind a cukor, mind az édesítőszerek mérsékelten fogyaszthatók, és fontos az egészséges étrend és életmód fenntartása. A természetes édesítőszerek, mint például a méz vagy a juharszirup, is jó lehetőségek lehetnek az édes ízekhez, de ezek is tartalmaznak cukrot és kalóriákat.

A legfontosabb az, hogy figyeljük az édességforrások mennyiségét és minőségét, és próbáljunk kiegyensúlyozott, tápláló étrendet kialakítani.

 

 Források:

Ezek a források megbízható és hiteles információkat tartalmaznak a cukorról és az édesítőszerekről, valamint az egészségükkel és a fogyasztásukkal kapcsolatos kockázatokról.