12h-ig leadott rendelésed akár másnapra nálad lehet. 14990Ft felett díjtalan kiszállítással. 

Telefon: +36 20 4756406 vagy VIBER

Blog

Érdekességek Svédországról

Major Dániel
2021.07.12 22:54
Érdekességek Svédországról

Ha azt mondom Volvo, rávágod Svéd acél. Ha azt mondom Ikea mi jut eszedbe? Nekem a húsgombóc, a hajnalig tartó szekrényszerelés és az áruházi útvesztő.

 

Svédország remek dolgokat adott a világnak. Ott van a világslágereket éneklő Abba. A lebilincselő Minecraft és Battlefield videójátékok. Az állítható csavarkulcs, amit svédkulcsnak is hívnak, a pacemaker, ami szabályozza a szívritmust és képes megszüntetni az életveszélyes ritmuszavart.

A Tetra Pak rendszert, ami egy téglalap formájú doboz, amivel a tejesüvegeket váltották fel, 1959-re, és mára 130 milliárd darab készül belőle évente, a hárompontos biztonsági övet, amit természetesen a Volvokban használtak először, a cipzár, a GPS és a vörös foszforos gyufa, mely 1844-ben kapta meg a biztonságos gyufa szabadalmát. Itt már a veszélyes sárga foszfor helyett vörös foszfort alkalmaztat, amit a doboz külső oldalára tettek. Erre emlékezik vissza a Wisdom Flask kulacson a Tűz motívum egyik darabkája is.

De még mindig van egy csomó olyan dolog, amit talán nem is tudsz a Skandináv népekről.  De ha tudnád, talán már holnap kiköltöznél hozzájuk.

 

A HSBC rangsora szerint Svédország a 20. legnépszerűbb célállomás a világ minden tájáról érkezők számára.

 

apák gyesen svédországban

fotó: imagebank.sweden.se

A szülői szabadság a svéd családi élet központi része. Elsősorban az egyenlőség és

a megosztott felelősség ösztönzésére szolgál.

 

*A két szülő összesen 480nap szülési szabadságra mehet el, ezt úgy osztják fel egymás között, ahogy nekik tetszik. A gyermekek betegsége esetén addig maradhatnak otthon a szülök, ameddig akarnak. A munkáltatók támogatják őket, mert felismerték, hogy sokkal rosszabb, ha a betegséget beviszik a munkahelyre vagy az óvodába, iskolába. Nem mellesleg a betegszabadság ideje alatt 80%-os fizetést kapnak.

*A Svéd rendkívül sok időt töltenek a családjuk körében, sok esetben igyekeznek napi 6 óránál többet nem dolgozni az irodában.

 

ház a házon

Talán elsőre nem is vetted észre, de a képen egy csomó házat látsz, más házak tetejére építve, Stockholmban. 

 

*A gyermekbántalmazást tiltják, és nagyon szigorúan büntetik is.  A játszótereken a gyerekek azt csinálnak, amit csak akarnak, lóghatnak fejjel lefelé a játékokról, kiabálhatnak, hangoskodhatnak, nem szól rájuk senki a szomszédos házból.

*Minden bekerítettlen földterület, kivéve a gazdálkodási területek, szabadon használható bárki számára. Ha úgy tartja kedved akár sátrat is verhetsz a főút mellet és piknikezhetsz egész nap. A lényeg, hogy ne hagyj magad után szemetet.

jégszálloda

fotó: Asaf Kliger / Icehotel / imagebank.sweden.se / a művészek: Nicolas Triboulot és Cédric Alizard.

A jégszobrok és egyéb jégből készült alkotások az észak-svédországi ICEHOTEL egyik legnépszerűbb jellemzője. A művészek a világ minden tájáról érkeznek, hogy egyedi és elmúló dizájnnal töltsék meg a szálloda falait, padlóját és mennyezetét. Még a szobák is műalkotások.

*Svédország Twitter fiókja alakosság kezében van. Minden héten más és más álampolgár veszi kezelésbe a felületet.

*Több mint 97000 tó található Svédországban, szóval van hova menni fürödni, horgászni, kirándulni.

 

Stockholmi metrohálózat, a világ leghosszabb kiállítóterme. Több mint 100kilóméteren keresztül, minden állomáson különböző műalkotásokat csodálhatunk meg. Mindezt egy vonaljegy áráért. 

*Svédország több mint két évszázadon keresztül távolmaradt minden háborútól, a két világháborúban is semleges maradt.

*Az utcák tökéletesen tiszták, az utak kiválóak, a levegő friss, a buszmegállókban a napfényt utánozó lámpákat használnak a téli időszakokban. Az oktatás ingyenes és kifogástalan a gyógyászati ellátás.

 

utcai illemhely

Elég ha ránézel a kilincsre, és máris tudod melyik illemhely szabad.

 

 +1 szavak nélkül de nálam abszolút bakancslistás.

 

Akkor most mond, hogy nem kaptál kedvet, hogy ellátogass svédországba!