12h-ig leadott rendelésed akár másnapra nálad lehet. 14990Ft felett díjtalan kiszállítással. 

Telefon: +36 20 4756406 vagy VIBER

Blog

Mosogatógépben mosható a kulacsom?

Major Dániel
2023.02.12 17:34
Mosogatógépben mosható a kulacsom?

Mosogatógépben mosható a kulacsom?

 

A kulacsok és termoszok tisztításánál rendkívül fontos, hogy megőrizzük annak épséget és sokáig használhassuk. De nagyon sok kérdést is felvet. Mivel és hogyan lehet hatékonyan, de kíméletesem tisztítani. Bele tehetem a mosogatógépbe? Nem lesz baja? Most ennek a kérdésnem járunk utána és igyekszünk megválaszolni.

 

Kulacs vagy termosz?

 

Az első és talán a legfontosabb, hogy míg a kulacsok között sok olyan fajtát találunk, ami mosogatógépben biztonságosan tisztítható, addig a termoszok között egyet sem. Fontos tisztázni, hogy a kulacsnak általában a szimplafalú palackokat, termosznak pedig a duplafalú, hőtartós kivitelek nevezzük. Bár a köznyelv egyaránt használja mindkettőre a kulacs elnevezést. Mégis, a könnyebb érthetőség kedvéért, a továbbiakban különválasztjuk őket kulacsra, és termoszra.

 

Melyik palackot tehetem a mosogatógépbe?

 

Meg kell értenünk, hogy a háztartási mosogatógépek, magas hőfokon, és elég hosszú programokkal mosnak, ami károsíthatja a termoszok duplafalú szigetelését. A duplafalú termoszok kialakítása gyakran vákuumtechnológiával párosul. Ami azt jelenti, hogy a két rozsdamentes acél réteg között, vákuum található. Így képez szigetelést, és ez által tudja sokáig megőrizni a benne tárolt folyadék hőmérésékletét. A Carl Oscar és az Izmee kulacsok ennél is tovább mentek fejlesztésben. Mindkét márka esetében egy plusz réz réteg is került a két rozsdamentes acél réteg közé. Így hőtartásuk még kiemelkedőbb.

 

carl oscar palack robbantott ábra

 

Éppen ezért fontos, hogy a szigetelt, duplafalú termoszokat, ételtároló dobozokat, túrapoharakat, utazóbögréket soha nem szabad mosogatógépbe tenni. Ugyanis a magas hőfok károsíthatja a szigetelésüket. Ez alól csak egy kivétel van.  Ha a mosogatógépnek van hideg vizes mosási programja. Ebben az esetben, és csak is ekkor, berakhatod a mosogatógépbe, de ügyelj arra, hogy a felső mosogató kosárba helyezd a kupakot, és ha van benne szívószál, azt mindenképp kézzel tisztítsd.

A szimpafalú kulacsokat, amennyiben a bevonatuk engedi, bele tehetjük a mosogatógépbe. (Kivéve az alumínium palackokat, de ilyen palackot nem találsz webáruházunkban.) Mivel a szimplafalú kulacsoknak és poharaknak nincs szigetelésük, amiben kárt tehene a mosási program. Ezeknél a palackoknál kizárólag a palackon található minta vagy grafika tilthatja meg, hogy bele tedd a gépbe. Lehetnek ugyanis olyan bevonatok, képek, festékanyagok rajta, amelyek kophatnak, károsodhatnak a gépi mosogatás során.

 

Keresd a piktogramokat.

 

A palackon vagy a csomagolásán, esetleg a gyártó honlapján is olvashatsz a termékhez tartozó használati utasításokat. Sok esetben a csomagoláson is jelölik, hogy a kulacs mosogatógépben mosható-e. Az alábbi piktogramokat keresd.

 

mosogatógép piktogramok 

 

Mivel tisztíthatom a termoszom?

 

A termoszok tisztítására sokféle módot ismerünk. Mindenképp célszerű kézzel mosogatni. A mosogatás során biztonságosan használhatod a következő anyagokat.

  • Ecet
  • Szódabikarbóna
  • Műfogsor tisztító tabletták
  • Üvegmosó kefék
  • Szívószál tisztító kefék

Semmiképp ne használj erős vegyszereket, vagy olyan erős súrolószereket, amelyek kárt tehetnek a palack bevonatán.

 

Öblítés és szárítás

 

Mosás után alaposan öblíts el minden apró alkatrészt. Különös figyelmet kell fordítani a kulacsok ivó részére, szívószáljára és kupakjára. Ezekben az alkatrészekben előszeretettel telepszenek meg a penészgombák. Egy korábbi blogunkban részletesen kitértünk a feketepenész veszélyeire, és a védekezésre. Érdemes azt is elolvasnod, ha még nem tetted.

A kupakot és a palackot mindig külön tárolva szárítsd meg. Ne csavard rá a kupakot a félig vizes palackra.

 

Végezetül

 

A megvásárolt kulacsnak, termosznak, utazópohárnak mindig figyelmesen olvasd el a használati utasítását. Nézd meg a dobozát és keresd meg a piktogramokat. Körültekintően járj el a takarítás során, és gondosan öblítsd el. Valamint hagyd megfelelően megszáradni. Ha így teszel, biztos lehetsz benne, hogy a palackod sokáig hű társad marad. Egy jó minőségű kulacs vagy termosz nem olcsó. Vigyázz rá és meghálálja a gondoskodást.