12h-ig leadott rendelésed akár másnapra nálad lehet. 14990Ft felett díjtalan kiszállítással. 

Telefon: +36 20 4756406 vagy VIBER

Blog

Otthoni Mosás: Csatlakozz a Műanyagmentes Kihíváshoz!

Major Dániel
2023.07.17 10:51
Otthoni Mosás: Csatlakozz a Műanyagmentes Kihíváshoz!

Otthoni Mosás: Csatlakozz a Műanyagmentes Kihíváshoz!

A mosás az otthoni teendők egyike, amely során rengeteg műanyag hulladékot termelünk. De ne aggódj, mert néhány egyszerű választással te is hozzájárulhatsz a mikroműanyagok csökkentéséhez, miközben ruháidat tisztán és frissen tartod.

a mosodai mosás nehézségei, ahogy elnyel a mosógép

 

Hogyan teheted meg

A mikroműanyagok keletkezését magánál a forrásnál is megelőzheted, ha természetes rostokból készült ruhadarabokat választasz, például gyapjút, kender, selymet és lenvásznat. Azáltal, hogy természetes anyagokat használsz, megakadályozhatod a mikroműanyagok bejutását vizeinkbe és környezetünkbe.

A műanyagmentes mosási lehetőségek választéka folyamatosan bővül. Ma már könnyebb beszerezni mosószereket és mosóport nagyobb mennyiségben vagy újratölthető opciókkal. Egyes vállalkozások ösztönzik a újrafelhasználható tartályok használatát vagy a töltőzacskók visszajuttatásának lehetőségét.

Frissen mosott ruháink a szellőben lobogóan egy emlékeztető arra, hogy a természet hogyan segítheti az otthoni teendőket, és hozzájárulhat az egészségünkhöz és boldogságunkhoz. A műanyag törékeny ruhacsipeszek cserélése strapabíró fém vagy fa csipeszekre elegáns és fenntartható megoldást kínál a ruháink szárításakor.

 

A következő lépések megtétele

Egyesek saját tisztítószereket készítenek. Egy népszerű folteltávolító például a szódabikarbóna ecettel keverve. Mások kereskedelmi mosószereket cserélnek mosódióra.

Tudtad? Hogy ha le kell cserélned a mosógépedet, a elöltöltős változat általában környezetbarátabb választás? A teljesen megtelt mosások kevesebb súrlódást eredményeznek (és így kevesebb rost levetését is), így kevesebb mikroszálat bocsátanak ki. Tehát ha megteheted válaszd az elöltöltős mosogépeket a felültöltősekkel szemben. 

 

Előfordulhat, hogy túl gyakran mosod ruháidat?

Néhány családtag azért használja a mosószobát, hogy gyorsan rendet tegyen a szobában. Hiszen egyszerűbb valamit a szennyesbe dobni a gyorsabb rendrakásért. De egy beszélgetés a környezeti hatásokról talán elgondolkodtatja őket döntéseik újragondolásában.

Szűrők, mosózacskók és mikroszálszedők más és más módjai lehetnek annak, hogy megakadályozzuk a mikroműanyagok bejutását vizeinkbe.

A hatás

A műanyag alapú anyagok számos szakaszában képződő mikroműanyag szennyezés szintje óriási, a gyártástól a hulladékkezelésig. A természetes rostok használata segít megelőzni a mikroműanyagok bejutását a vízelvezető rendszerekbe és így a vizeinkbe, sőt akár az ivóvízünkbe is.

Nagy mennyiségű mosószer és eldobható mosókapszula helyett a nagykereskedelmi vásárlás vagy a töltőzacskók használata fantasztikus lehetőség a műanyag csomagolás csökkentésére. Számos csomagolásmentes bolt kínál alternatívát mosó és öblítőszerre. Keresd fel őket és érdeklődj a lehetőségekről. 

A ruhaszárítás során a ruhaszárítógép helyett a rozsdamentes acél ruhacsipeszekkel és a napfény segítségével környezetbarát és élvezetes megoldást választhatsz.

Csatlakozz a Műanyagmentes Kihíváshoz és válj te is tudatosabb és fenntarthatóbb fogyasztóvá! Egy kis változtatással a mindennapi szokásaidban te is hozzájárulhatsz a tisztább és egészségesebb környezet megteremtéséhez.

Ha további inspirációra van szükséged a műanyagmentes életmódhoz, látogass el weboldalunk blog részére, ahol hasznos tippeket és ötleteket találsz az otthoni mosás és még sok más terület fenntartható megközelítéséhez.

Tedd meg az első lépést a zöldebb élet irányába, és készítsünk együtt szebb jövőt!