12h-ig leadott rendelésed akár másnapra nálad lehet. 14990Ft felett díjtalan kiszállítással. 

Telefon: +36 20 4756406 vagy VIBER

Blog

Műanyagmentes Július 2022

2022.06.29 09:21
Műanyagmentes Július 2022

Műanyagmentes július – csatlakozz te is!

2011-ben indult a kezdeményezés Ausztráliából, ami ma már nemzetközi szinten mozgat meg több millió embert.

 

Ahogy tavalyi cikkünkben már írtunk a szervezetről, idén is folytatják a műanyagmentes kihívást. Ennek a kihívásnak a lényege, hogy felhívja a figyelmet a műanyagszennyezés komoly problémájára. Sokan láttatok már képeket az óceánon úszó hatalmas műanyag szigetekről, az állatokról, akik emiatt pusztulnak el évről évre egyre többen.

 

A megmozdulás célja, hogy a csatlakozó emberek minél kevesebb eldobható műanyagot használjanak. Sőt teljesen kerüljék el az összes ilyen terméket a mindennapjaik során.Évente majdnem 30 millió tonna műanyagot termelünk, aminek lebomlási ideje több száz év is lehet. Magyarországon csak műanyag csomagolásból 30,5 kg hulladék jut egy főre évente.

 

Nézzünk meg 3 példát, hogyan vehetsz te is részt kis változtatásokkal ebben a fenntarthatósági kezdeményezésben.

 

1. Azok a bizonyos „kiflis” zacskók

 

Műanyag zasckó ami nem lebomló

 

Amikor bevásárolni megyünk, sok helyen a pékárukat egyszer használatos műanyagzacskókban tudjuk megvásárolni. Ugyanez a helyzet zöldségeknél és gyümölcsöknél. Ma már több helyen lehet vásárolni textilzsákot, amiben ugyanúgy megvásárolható minden és a pénztárnál ebben is le tudják mérni a zöldségeket és gyümölcsöket. Másik nagyszerű és divatos alternatíva az újrahasznosított PET palackokból készült bevásárlótáska.

Ezeket a táskákat nagyon sokszor tudod használni. Tartós alternatívája a könnyű műanyag hordtasakoknak. Akár 20kg-ot is cipehetsz benne, ráadásul divatosan. Webáruházunkban többféle dizájn közül tudsz választani, akár a Briony vagy a Loqi termékei közül. Ha még nem szereztél be ilyen zsákokat, addig is ahol van lehetőség válaszd a papírzacskókat.

újrahasznosított, divatos bevásárlótáska

2.Elviteles ételhordó dobozok

 

nem lebomló eliveteles ételhordó műanyag dobozok

 

A legtöbb munkahelyi menzán már van lehetőség a saját ételtartó dobozban kérni az ebédet. Az eldobható dobozokért a legtöbb helyen plusz díjat is felszámolnak. Ennek elhagyásával a pénztárcádnak is kíméled, nem csupán a környezetet. Elviteles doboz alternatívát is találsz nálunk. A rozsdamentes fémből készült dobozok praktikusak és szépek is. Francia Laguiole egy tökéletes piknik szettet kínál. Így kapásból egy kulacs és egy ételtároló uzsonnásdobozod is lehet.

 

3.PET palackok

 

műanyag vizes és üdítős palackok

 

A cégek által hangoztatott újrahasznosítás nem ad tartós megoldást műanyagkrízisre. A legyártott műanyagoknak csak kevesebb, mint tizedét sikerül újrahasznosítani. Jobb megoldás az, ha kerüljük a PET palackok vásárlását. Használjunk saját kulacsot.

Nyáron egyébként is jobb választás egy hőtartós kulacs, amiben nem melegszik fel a nagy melegben sem a vizünk. De gondoljunk a kávézás szerelmeseire is. Ők is választhatnak az utazó bögrék közül kedvük szerint.

Ráadás tipp: szervezz egy műanyagmentes pikniket a barátaiddal. Készítsétek el ti magatok a finomságokat. Pakoljátok be saját többször használatos tárolóitokba és indulhat is a szuper nyári program.Csatlakozz velünk a műanyagmentes júliushoz. PET palackos víz vagy üdítő helyett legyen saját kulacsod.

 

Találd meg nálunk a kedvenced!