12h-ig leadott rendelésed akár másnapra nálad lehet. 14990Ft felett díjtalan kiszállítással. 

Telefon: +36 20 4756406 vagy VIBER

Blog

Rezsicsökkentés egy vizes palackkal

2022.08.12 12:17
Rezsicsökkentés egy vizes palackkal

Hogyan lehet csökkenteni a kiadást egy kulaccsal?

 

Lehet, hogy azért veszel palackozott vizet, mert szereted az ízét, vagy talán kényelmesebb, ha csak felkapsz egy fél literes üveg vizet, mintsem, ha útközben újrafelhasználható palackokat tölts a csapból.

 

egyszerhasználható műanyag vizes palack

A bolygónk és egészségünk érdeke, hogy csökkentsük a műanyagok előállítását.

De a műanyag vizes palackok károsítják a pénztárcát és a bolygót is.

 

A műanyagszennyezés rosszabb, mint gondolnád. Az amerikaiak körülbelül 29 millió palackot vásárolnak évente. Hat vásárolt palackból csak egyet hasznosítanak újra. És mivel a műanyag palackok biológiailag nem bomlanak le, ez azt jelenti, hogy legalább 1000 év kell ahhoz, hogy egy palack lebomlik, és útközben szennyező anyagok szivárogjanak a talajunkba és a vízbe.

És mivel a műanyagokat fosszilis tüzelőanyagokkal állítják elő, ez nemcsak környezeti veszélyt jelent, hanem az értékes erőforrások óriási pazarlását is jelenti.

 

Műanyag vizespalackok gyártásának környezeti hatásai

A műanyag vizes palackok előállításához, szállításához és feldolgozásához sok erőforrásra van szükség (például energiára és vízre). Mindez hulladékot és szennyezést eredményez.

 

Energia

Egy palack víz előállításához és szállításához csaknem 2000-szer annyi energia szükséges, mint a csapvíz előállításához. Az energia nagy része fosszilis tüzelőanyagok elégetéséből származik, ami szén-dioxidot bocsát ki a légkörbe (a globális felmelegedés egyik fő tényezője). Nem csak ez, hanem a kitermelés 17 millió hordó olajat igényel évente. Ez valamivel több, mint amennyi évente 1 millió autó üzemanyaggal való feltöltéséhez kellene!

 

Víz

A termelés is hatalmas mennyiségű vizet igényel. Egy palack csaknem háromszor annyi vizet vesz igénybe elkészülése folyamán, mint amennyivel meg lehet tölteni. A palackozott vízgyártók természetes forrásokból, talajvízből és ugyanazokból a települési vízrendszerekből szerzik be a vizet, amelyek a csapvizünket is ellátják. A szárazságnak kitett területekről a víz elszívás műanyag palackok előállításához, pazarló és káros a környezetre.

 

Hulladék és szennyezés

A műanyag olcsó és hihetetlenül sokoldalú, tulajdonságai miatt számos alkalmazáshoz ideális. De ezek a tulajdonságok környezetvédelmi problémává tették a műanyagot. Hulladéklerakóink tele vannak 2 millió tonna eldobott vizes palackkal, és ha elégetjük, hogy megszabaduljunk tőlük, mérgező gőzök képződnek, ami tovább fokozza a globális felmelegedés hatásait. Évente több mint 8 millió tonna műanyag kerül óceánjainkba, károsítva a tengeri élővilágot és a környezetet.

 

Mennyi pénzt takaríthatsz meg?

A palackozott vizes palackok közel 2000-szer többe kerülnek, mint a csapvíz. Egy Magyar háztartás átlagosan 90 liter vizet használ fel a napi szükségletek kielégítésére. Egy zuhanyzás 30-75 liter vizet igényel, egy WC-öblítés 8 liter vízhasználattal jár, a mosógépek egyetlen mosáshoz átlagosan 65 litert vesznek fel, ehhez képest csupán a csapvíz 3 százalékát isszuk meg.

Nyilván vannak kivételek, de elmondható, hogy egészséges ivóvízkészlettel rendelkezünk, mégis egyre többet vásároljuk a műanyagba csomagolt vizeket. Talán lustaságból vagy mert úgy gondoljuk, hogy egészségesebb, vitamindúsabb mint a csapvíz. Pedig sem az árukkal sem az egészségre gyakorolt hatásukkal nem tudnak versenyre kelni a csap vízzel.

Egy liter „palackozott víz” átlagára 90 forint, míg egy liter csapvízé csupán 30 fillér! (2021-es adat ami mára kicsit megemelkedett ugyan, de az arány nem változott) Szóval, ennek ellenére csak 2020ban fejenként 130 liter palackozott vizet vettünk/ittunk.

 

Számoljunk egy kicsit:

Éves palackozott vízfogyasztás/ fő = 130L 4 tagú család esetén ez évente 520L, ami az átlagárral számolva 46.800ft/év. Ugyanez csapvízből csupán 156ft. Óriási különbség. Ha megnézzük az átfogó képet arról, hogy mi kell a műanyag vizes palackok előállításához, napi vásárlásához és a keletkező hulladék kezeléséhez, egyértelművé válik a választás – az újrafelhasználható vizes palackok jobbak a bolygónknak.

 

Fiu egy dizájn palackkal az utcán

Egy kulacs a pénztárcádnak is jót tesz, és még igazán divatos is lehet. 

 

Rezsicsökkentés?

Csak vegyük ezt az egyszerű példát és nézzük meg mennyi pénzt is tudnánk megspórolni a előre palackozott vizek elhagyásával. Ne késlekedj! Válts még ma újra felhasználható kulacsra vagy termoszra. Készen állsz a megtakarításra? Weboldalunkon megtalálod a legjobb minőségű, rozsdamentes acélból készült, termoszokat és kulacsokat. Vagy válogass üveg palackjainkból.

 

Gyereknek kellene?

Acél és Tritán alapanyagból is kínálunk többfélét. Ha pedig az előre palackozott ízesített vizet szeretnéd lecserélni, próbáld ki az egészséges, cukormentes mikrodrink kapszulákat. A 13 féle íz közül biztosan megtalálod a kedvenceidet.